Інститут Медіа Права проти Конституційного Суду: боротьба за доступ до інформації

June 10, 2010
Конституційний Суд України відмовив Інституту Медіа Права у доступі до інформації, що становить значний суспільний інтерес. 17 травня Інститут Медіа Права подав до КСУ інформаційний запит, пов’язаний із рішенням, ухваленим 6 квітня 2010 року, яким було підтверджено конституційність новоствореної парламентської коаліції.

Конституційний суд, обґрунтовуючи своє рішення, послався у тексті на висновки провідних юридичних вишів. Саме копії висновків, у яких висловлені правові позиції науковців Львівського національного університету імені Івана Франка, Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, Одеської національної юридичної академії намагався отримати Інститут Медіа Права.

Як не дивно, але Конституційний Суд закрив доступ до юридичних висновків цих вищих навчальних закладів. У листі-відповіді на запит Конституційний Суд повідомив, що така інформація є приватною власністю університетів. І правові позиції науковців можуть поширюватись лише за згоди вишів.

“Позиція Конституційного суду України суперечить законодавству про інформацію, – зазначає директор ІМП Тарас Шевченко, – юридичні аналізи, на підставі яких було ухвалене вкрай важливе і вкрай суперечливе рішення, мають бути відкритими документами. Не погоджуємося з позицією КСУ та будемо оскаржувати в судовому порядку відмову у наданні інформації”.