Інститут Медіа Права проти створення Міністерства інформаційної політики

December 3, 2014
Інститут Медіа Права вважає хибною і антидемократичною саму ідею створення Міністерства інформаційної політики, незалежно від того, хто це міністерство очолюватиме.

У жодній демократичній країні не існує окремого міністерства інформації, міністерства пропаганди чи контрпропаганди. Такі окремі міністерства існують там, де під виглядом роботи Міністерства інформації відбувається контроль за медіа і цензура, наприклад, у Казахстані, де воно накладає штрафи на пресу за ті чи інші “порушення”. 

Створення такого відомства в Україні наштовхує на думку, що це міністерство застосовуватиме тиск на медіа. 

Ідея створення Міністерства інформаційної політики не пройшла жодних обговорень із громадськістю. Натомість, призначення міністром інформаційної політики Юрія Стеця було проголосоване Верховною Радою України у загальному пакеті, незважаючи на протести медіа спільноти і деяких народних депутатів. На наступний день після голосування новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець надав проект Положення про Міністерство, який не тільки також не обговорювався раніше з громадськістю, але й не був навіть попередньо опублікований у загальному доступі. 

Наданий Юрієм Стецем проект положення надає міністерству повноваження втручатися в редакційну політику та зміст мовлення засобів масової інформації; визначати стандарти медіа, інформації, журналістської діяльності; здійснювати державний нагляд за діяльністю ЗМІ незалежно від їх підпорядкування і форми власності.

Державне втручання в зміст повідомлень ЗМІ є цензурою. Цензура прямо заборонена в Україні статтею 15 Конституції України. 

Інститут Медіа Права виступає категорично проти створення Міністерства інформаційної політики і державного контролю над редакційною політикою ЗМІ.