Інститут Медіа Права провів Третій Форум захисників права на доступ до інформації

June 20, 2014


 

 

 

 

Третій Форум захисників права на доступ до інформації

18-19 червня 2014 року у Києві відбувся Третій Форум захисників права на доступ до інформації. Захід було проведено у рамках проекту  «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та Мережі захисників права на доступ до інформації». Проект здійснюється громадською організацією «Інститут Медіа Права» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження». Навесні 2012 року Інститут Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» створив Мережу захисників права на доступ до інформації. На сучасний момент Мережа об’єднує понад 100 учасників із різних регіонів України.

Програма Форуму включала актуальні питання вдосконалення та імплементації чинного законодавства України у галузі доступу до інформації. Вітальними словами відкрили Форум пан Роман Романов, Директор Програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” МФ “Відродження”, пані Антоніна Черевко, програмний менеджер міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» в Україні  та пані Тетяна Олексіюк, юрист Інституту Медіа Права та координатор Мережі захисників права на доступ до інформації.

 

Юрист Інституту Медіа Права пан Ігор Розкладай презентував новели  законодавства про доступ до публічної інформації та спільно з учасниками Форуму обговорив проблеми вдосконалення правового регулювання, зокрема, необхідність узгодження підзаконних нормативних актів  з чинним законодавством у сфері доступу до публічної інформації. Питання доступу до публічної інформації в діяльності Конституційного Суду України було представлене паном Ярославом Жукровським, помічником судді КСУ,керівником проектів інформаційно-правового центру «НАШЕ ПРАВО».

Не залишилася поза увагою і думка представників органів державної влади. Позицію регуляторного органу представила пані Ганна Красноступ, заступник директора Департаменту інформаційної політики, начальник відділу законопроектної роботи  Державного комітету телебачення і радіомовлення. Досвідом здійснення парламентського контролю у сфері доступу до публічної інформації поділились представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пані Уляна Швець та пан Михайло Каменєв. Активним учасником дискусій у сесіях Форуму був пан Вадим Лазніков, начальник юридичного відділу апарату Луганської облдержадміністрації.

Окрему сесію було присвячено питанням прозорості органів державної влади та стану дотримання ними законодавства про доступ до інформації. Учасники Форуму активно обговорювали зазначені питання з паном Олександром Солонтаєм, експертом Інституту політичної освіти, керівником програми практичної політики, пані Дар’єю Слизьконіс , керівником напрямку доступу до публічної інформації ЦПСА, та пані Тетяною Семілетко, юристом Інституту Медіа Права.

Актуальною та важливою проблемою, яку не можна було оминути увагою під час Форуму, став доступ до декларацій високопосадовців. Учасниця Громадського руху ЧЕСНО пані Інна Борзило охарактеризувала стан дотримання антикорупційних вимог Верховною Радою України, а пан Анатолій Стоян, заступник директора Transparency International Україна, презентував результати моніторингу щодо відповідності стилю життя державних службовців задекларованим доходам. Юрист Інституту Медіа Права Віта Володовська поділилась досвідом судового оскарження у сфері доступу до декларацій народних депутатів та суддів Конституційного Суду України.

Велика увага під час Форуму була приділена шляхам усталення судової практики у справах, що стосувалися доступу до публічної інформації. Пан Максим Ратушний, юрист Інституту масової інформації, підготував загальний огляд актуальної судової практики, пан Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, поділився досвідом щодо захисту права на доступ до матеріалів генеральних планів міст, а пан Євген Гурницький, юрисконсульт ГО «Територія успіху», на прикладі власної судової справи окреслив проблему обмеження доступу до службової інформації.

Однак найбільш важливим результатом Форуму є налагодження контактів та обмін досвідом між учасниками Мережі із регіонів України. Успіхами та проблемами ділилися пані Юлія Грига, ГО «Філософія серця» (Вінниця), пан Анатолій Тобілко, ГО «Громадська ініціатива» (Вінниця), пан Євген Зільберт, адвокат (Вінниця)  та пані Наталія Щербата, президент Всеукраїнської Асоціації Жінок-Адвокатів (Вінниця).

 

Заключна сесія Форуму була присвячена перспективам та шляхам вдосконалення Мережі захисників права на доступ. Учасники Форуму разом з пані Діаною Проценко (медіатор, юрист,старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія») обговорили способи поліпшення організації та діяльності спільноти захисників права на доступ до інформації.




Форум захисників права на доступ було проведено в рамках проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та Мережі захисників права на доступ до інформації». Проект здійснюється громадською організацією «Інститут Медіа Права» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження». Детальніше про програму: www.irf.ua.

Форум проводився у рамках проекту «Популяризація прав людини і демократії та посилення медійного і громадянського суспільства в Азербайджані, Україні та Білорусі» міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.