Інститут Медіа Права веде судову справу в інтересах журналіста Сергія Лещенка

January 24, 2012
18 січня 2012 року почався судовий розгляд справи за позовом журналіста інтернет-видання «Українська правда» Сергія Лещенка до Міністерства фінансів України. Інтереси позивача у цій справі представляють юристи Інституту Медіа Права.

Сергій Лещенко оскаржує відмову Міністерства фінансів України надати копію свого листа від 16 червня 2011 року, адресованого Кабміну, щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних. У листі, що не має грифів секретності, зазначено, що міністерство не володіє інформацією про борги ЄЕСУ перед російськими структурами і вони не обліковуються в Міністерстві фінансів України як державні борги. Про існування такого листа згадується у листі Міністра юстиції Олександра Лавриновича від 24 червня 2011 року, зазначає «Українська правда».
 
Запит про надання копії цього листа був поданий на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації» 21 грудня 2011 року. Мініcтерство протягом жовтня-листопада 2011 року тричі відмовляло журналісту в наданні документа, стверджуючи, що воно не володіє його оригіналом, оскільки лист був надісланий до Кабінету Міністрів України. Уряд також відмовлявся надати копію цього листа, стверджуючи, що розпорядником інформації виступає Міністерство фінансів України.
 
Попереднє засідання у справі відбулося 18 січня за участі двох представників Міністерства фінансів України, які подали заперечення до позову. У ньому вони стверджують, що «з моменту отримання запитуваного листа Секретаріат Кабінету міністрів є розпорядником інформації (запитуваного листа), яка перебуває у його володінні, і тому виключно Секретаріат Кабінету Міністрів України може нею розпоряджатися».
 
«Крім того, слід зазначити, що Мінфіном 13 січня 2012 року отримано інформацію від Служби безпеки України… про те, що 1 листопада 2011 року в ході розслідування Головним слідчим управлінням СБУ кримінальної справи №660 при проведенні виїмки оригінал запитуваного листа був вилучений та визнаний документом у вказаній кримінальній справі та приєднаний до цієї справи і зберігається при ній», – сказано в запереченні проти позову.

Однак у своїх запитах Сергій Лещенко просив надати не оригінал, а копію зазначеного листа. Така копія зберігається у Міністерстві фінансів України і не віднесена до інформації з обмеженим доступом. У цій ситуації за Законом України «Про доступ до публічної інформації» Міністерство фінансів України є розпорядником публічної інформації, що міститься у вищевказаному листі. За цим же законом розпорядник повинен надати задокументовану публічну інформацію на запит протягом п’яти робочих днів. На підставі цієї прямої норми закону позивач має намір отримати запитаний лист у судовому порядку.

Продовження розгляду справи відбудеться 30 січня об 11:45 в Окружному адміністративному суді міста Києва (вул. Командарма Каменєва, 8, корпус 1, пов. 3). Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 284-61-64 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua. Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.