Інститут Медіа Права виграв суд проти Міністерства оборони

May 10, 2012

Восьмого травня 2012 року адміністративний суд міста Києва розглянув справу за позовом Інституту Медіа Права до Міністерства оборони України. Справа була пов’язана із ненаданням копій документів, які Інститут просив у запиті до міністерства.

Ще у грудні 2011 року Інститут Медіа Права звернувся до відповідача із запитом про те, чи були зареєстровані бази персональних даних, якими воно володіє, і попросив надати копії відповідних свідоцтв.

У відповідь Міністерство оборони України надіслало короткий перелік зареєстрованих баз персональних даних, і підтвердило, що отримало свідоцтва, однак копій цих документів не надало. Запитувачам порадили звернутися за ними до Державної служби з питань захисту персональних даних.

Така відмова надати копії документів суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації». Свідоцтва про реєстрацію баз персональних даних – це документи, що містять відкриту публічну інформацію і знаходяться у міністерства. Орган влади повинен надавати таку інформацію за запитом. Водночас «відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел… вважається неправомірною відмовою в наданні інформації» згідно з ч. 2 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Тому Інститут Медіа Права подав позов до суду. Окружний адміністративний суд міста Києва визнав надання Міністерством неповної інформації протиправним, і зобов’язав його надати копії усіх наявних свідоцтв про державну реєстрацію баз персональних.