Інститут Медіа Права: закон про заборону куріння виконують 88,6% кафе, барів, ресторанів

December 16, 2014

16 грудня 2014 р. Інститут Медіа Права спільно з Коаліцією «За вільну від тютюнового диму Україну» та Українським Центром контролю над тютюном презентував результати всеукраїнського громадського моніторингу кафе, барів і ресторанів на предмет виконання так званого закону про заборону куріння в громадських місцях (Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»). Цей закон вступив у дію 2012 року, і юристи Інституту Медіа Права були його співавторами.  

Моніторинг відбувався у Києві та ще 19 містах України. Впродовж листопада 2014 р. волонтери та активісти відвідали 925 закладів ресторанного господарства. Моніторинг охопив всі основні типи закладів: кафе (45%),  бари (23%),  ресторани (32%). Учасники відвідували заклади переважно у вечірній час і фіксували результати спостереження. Активісти звертали увагу також на непрямі свідчення порушення закону, такі як: наявність недопалків, тютюнового диму та усний дозвіл працівників курити в приміщенні. Основні висновки та результати:

1.        Загальний рівень виконання закону залишається високим – на рівні 88,6%.

2.        У 11,4% закладів (105) виявлено порушення закону, а саме у закладах курили сигарети (6,7%) або кальян (4,6%). Куріння кальяну складає більше третини порушень.

3.        90% закладів, які порушують закон, роблять це відкрито.

4.        Учасники написали до інспекції 56 скарг, інші скарги у процесі підготовки.

5.        Найбільшими порушниками є бари (17,8%), далі ресторани (12,5%), потім кафе (9,4%).

6.        Картина порушень має територіальний характер та є неоднорідною: найбільше порушень виявлено у Києві (24%), Харкові (23%) й Чернівцях (20%); високими рівнем порушення визначилися також Одеса (17%) та Суми (16%), Вінниця (12%), Запоріжжя (11%), Ужгород (7%). У той же час є міста, у яких не виявлено жодного порушення або рівень порушень непомітний. До таких міст, зокрема належать – Івано-Франківськ, Тернопіль, Херсон, Чернігів, Маріуполь. У межах 6% тримаються міста Дніпропетровськ, Луцьк, Львів, Житомир, Миколаїв, Полтава, Черкаси.

У Києві спостерігається суттєве погіршення ситуації із виконанням закону. Тепер можна стверджувати, що чверть закладів ігнорує закон та дозволяє курити сигарети та кальян. Причому у більшості випадків персонал відкрито про це говорить, а значить робиться порушення за погодженням з адміністрацією. Волонтери проекту «Київ без тютюнового диму» здійснили моніторинг закладів ресторанного господарства у 10 районах м. Києва. Із 70 обстежених кафе, барів, ресторанів 48 (68,6%) закладів дотримуються закону на 100%. При цьому, куріння як сигарет, так і кальянів було помічене в приміщеннях 17 (24%) закладів, в 5-х (7%) із яких курити дозволялося на території закритих літніх майданчиків. Розміщувати попільнички на столах всередині приміщень не соромилися 15,6% обстежених ресторанних господарств.

«У час, коли тимчасово відсутній державний контроль за дотриманням закону, ефективним гарантом його виконання повинен стати кожен з нас. Ми закликаємо громадян активно реагувати на порушення закону та захищати гарантоване законом право дихати повітрям, вільним від тютюнового диму. Якщо ви бачите, що в закладі курять, не бійтесь покликати адміністратора закладу та зробити зауваження, залишити запис в книзі скарг і пропозицій та, зрештою, викликати міліцію. Міліція засвідчить факт порушення та складе протокол, що буде додатковим аргументом для застосування санкцій до порушників. Відвідувачі також мають право подати до суду скаргу на заклади-порушники», – наголосила Юлія Солоха, координатор проекту «Київ без тютюнового диму» ГО «Інститут Медіа Права».

Нагадаємо, що «мораторій на перевірки» діє до 31 грудня 2014 року, а вже з нового року громадськість надішле всі скарги повторно та вимагатиме перевірити порушників.