Інститут Медіа Права завершив громадську експертизу діяльності Міністерства оборони України

June 6, 2011
Третього червня 2011 року експерти Інституту Медіа Права надіслали до Міністерства оборони України свої пропозиції щодо управління засобами масової інформації, які воно заснувало.

Дослідження охопило як друковані ЗМІ, так і аудіовізуальні. Спектр медіа в управлінні Міноборони є дуже широким – це сім друкованих видань, телерадіокомпанія та телерадіостудія.

Найбільший інтерес у дослідників викликала преса, яку видає Міністерство оборони України. Шість відомчих видань фінансуються із державного бюджету в обсязі понад 11 млн. грн. на рік  Жодне інше міністерство у державі не витрачає стільки бюджетних коштів на свої видання. Чимало центральних органів виконавчої влади взагалі не потребують державного фінансування – їх видання є самоокупними. Натомість газети і журнали Міністерства оборони не тільки є дорогими для бюджету, але й не виправдовують ці витрати, адже за наповненням вони нерідко є одноманітними. З огляду на це Інститут Медіа Права порекомендував Міністерству оборони України скоротити кількість своїх видань до двох: одного журналу та однієї газети.

Телерадіокомпанія Військово-Морських Сил «Бриз» веде мовлення на на м. Севастополь та прилеглі до нього райони. Таке територіальне охоплення ТРК «Бриз» є доцільним, оскільки тематично її передачі орієнтовані на військовослужбовців Військово-Морських Сил, які переважно проживають у Криму. Задіяння більшого частотного ресурсу для мовлення на інші регіони було б невиправданим. З іншого боку, ТРК «Бриз» могла б розширити свою аудиторію за допомогою свого сайту (www.breezetv.com.ua), організувавши онлайн-мовлення або розміщуючи записи усіх чи значної частини своїх теле- і радіопрограм. Наразі на сайті міститься лише невелика відеодобірка, радіопрограми відсутні. Тому експерти порадили міністерству забезпечити повніше відображення мовлення ТРК «Бриз» на сайті цієї телерадіокомпанії і, зокрема, передбачити для цього належне фінансування.

Тепер спеціалісти Інституту чекають на відповідь від Міністерства оборони України. Відповідно до законодавства звіт про результати громадської експертизи повинен бути розглянутий відповідним органом влади. Надалі повинно бути проведене його обговорення з експертами та вжито заходів щодо втілення затверджених пропозицій у життя.

Детальніше про хід громадської експертизи читайте у відповідному розділі та в аналітичній статті.