ЦЕДЕМ провів тренінг для журналістів-розслідувачів

June 26, 2017

Які права та обов’язки мають журналісти у спірних ситуаціях на зразок прихованої зйомки, розслідувань про суди чи відмов надати інформацію – про це розповідали юристи Центру демократії та верховенства права та незалежні експерти під час тренінгу з окремих аспектів медіа права для журналістів-розслідувачів. Захід зібрав учасників як з Києва, так і з інших міст.

“До нас часто звертаються журналісти з одними і тими ж питаннями стосовно проведення розслідувань. Тож на цьому тренінгу ми хочемо озброїти вас знаннями, які допоможуть вам працювати у цій сфері”, – зазначила у вступному слові Віта Володовська, юрист ЦЕДЕМ.

За словами Аліни Правдиченко, керівника освітніх проектів ЦЕДЕМ, сьогоднішнім тренінгом ЦЕДЕМ продовжує цикл освітніх проектів для журналістів

“Ми вже робили тренінги для медіа з загальних питань. Зараз ми зібрали журналістів-розслідувачів, тож будемо фокусуватися на питаннях, які є ключовими саме у їх роботі”, – вказала вона.

Перша лекція тренінгу була присвячена правовим аспектам фото- та відеозйомки в публічних місцях та межі втручання в приватне життя. Про них журналістам розповів Олександр Бурмагін, медіаюрист ГО “Платформа прав людини”.

“Право на приватність і свобода слова – це найконкурентніші з прав. Приватне життя громадян охороняється законом, але ж і журналісти мають гарантії щодо права вільно збирати і поширювати інформацію”, – зауважив він. Тож експерт ознайомив слухачів з критеріями, за якими визначається доцільність публікації інформації про особу.

Також Олександр Бурмагін розповів про особливості фото- і відеозапису в публічних місцях, зокрема і прихованої зйомки.

Про доступ до публічної інформації журналістам розповіла Тетяна Олексіюк, заступник директора ЦЕДЕМ

“Аби отримати інформацію, яка вам потрібна, слід розуміти, у кого її запитувати. Адже відповідно до закону, розпорядник надає лише інформацію, яка вже є зібраною та доступною йому. Тож запити потребують підготовки. Також важливо обґрунтовувати суспільний інтерес до інформації”, – порадила вона.

У своїй лекції Тетяна Олексіюк розповіла про різні способи отримання такої інформації, зокрема ознайомлення з документами безпосередньо в установі, вивчення рішень колегіальних органів, тощо. Ще однією темою стало оскарження відмов у доступі. Журналісти також отримали посібники з оскарження відмов, видані Центром демократії та верховенства права.

Друга частина тренінгу розпочалася лекцією щодо розслідувань про суди та суддів. Галина Чижик, юрист ЦЕДЕМ та Лілія Дроздик, керівник комунікаційного напрямку кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! ознайомили учасників із регулюванням фото- та відеозйомки в суді та особливостями збору інформації про статки та діяльність суддів. Також експерти відповіли на питання журналістів, що стосувалися матеріалів про роботу судів і конфліктних ситуацій, які виникали між судовою владою та представниками ЗМІ.

Натомість Андрій Доманський, адвокат, у своєму виступі зосередився на практичній реалізації прав та обов’язків журналістів. На основі власного адвокатського досвіду він розповів, як виконується законодавство щодо журналістів у реальних умовах.

У останній лекції Віта Володовська розповіла про право на захист репутації у контексті журналістського розслідування. Вона показала, у яких випадках журналістський матеріал може вважатися таким, що порушує репутацію особи, аби розслідувачі враховували ці ризики у роботі.

Окрім лекцій, відбулося також вільне обговорення зазначених тем, під час якого журналісти ставили питання експертам та ділилися власним досвідом розслідувань.

Проведення цього заходу здійснено завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю організації Центру демократії та верховенства права і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.