Кабмін зробив крок до розблокування процесу реформування суспільного мовлення

September 14, 2016

Сьогодні, 14 вересня 2016 року на засіданні Кабінету Міністрів було внесено зміни до Постанови №567 «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Ця Постанова є ключовою для розблокування процесу реформування суспільного мовлення, адже вона виводить Укртелефільм зі списку суб’єктів, що мали увійти до НТКУ перед її перетворенням у НСТУ.

Нагадаємо, що такий крок був спричинений тим, що Укртелефільм  затягував процедуру реорганізації у публічне акціонерне товариство, що унеможливлювало продовження процесу реформування в цілому. У відповідь на таку ситуацію 16 травня 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект № 4232 «Про внесення змін до Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення” щодо порядку приєднання ДП “Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”», за яким порядок реорганізації Укртелефільм мав бути окремо встановлений Кабінетом Міністрів у місячний строк з набрання чинності цим законом. Зрештою Укртелефільм все ж увійде до оновленої НСТУ, але вже після її реформування. Детальніше про цей закон за посиланням.

Попри недотримання встановленого строку, внесення змін до Постанови №567 є значним кроком вперед, після якого на суспільне мовлення чекають такі наступні кроки у 2016 році:

  • Видання наказу Держкомтелерадіо про перетворення НТКУ у ПАТ НСТУ та затвердження персонального складу комісії з перетворення,
  • Проведення оцінки Фондом держмайна з метою визначення розміру статутного капіталу об’єднаної НТКУ для формування статутного капіталу ПАТ НСТУ.

З дорожньою картою реформування суспільного мовлення можна ознайомитись за посиланням.