Княжицький пропонує скасувати практику узгодження інтерв’ю

July 12, 2013

Одинадцятого липня 2013 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав журналістів на публікацію інтерв’ю та коментарів» (законопроект № 2575а, н. д. Микола Княжицький).

Ініціатор законопроекту пропонує виключити положення Закону України «Про авторське право і суміжні права», відповідно до якого публікація запису інтерв’ю допускається лише за згодою особи, яка його дала.

Законопроектом передбачено, що особа, яка дала інтерв’ю, має право лише на підставі письмової заяви переглядати готову до публікації інформацію, вимагати її вилучення повністю та частково лише у випадках, коли надані такою особою відомості є недостовірними, або якщо використані цитати чи фрагменти інтерв’ю є перекрученими.

Важливим моментом є звільнення суб’єктів інформаційних відносин від відповідальності за поширення інформації, якщо поширена інформація ґрунтується на записі інтерв’ю, проти опублікування якого особа, яка дала інтерв’ю, не надіслала обґрунтованих заперечень з підстав недостовірності висловлених в ньому тверджень.

«Прийнявши даний законопроект держава сприятиме забезпеченню гарантій діяльності журналістів та унеможливить притягнення їх до відповідальності за поширення інформації, яка ґрунтується на записі інтерв’ю, крім випадків, передбачених законом»,– йдеться у пояснювальній записці.