Колективне управління правами

May 7, 2008

Сьомого травня до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про колективне управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми (законопроект №2451, н. д. Степан Давимука, фракція БЮТ, н. д. Ярослав Кендзьор, фракція блоку НУНС). Законопроект розроблений за наслідками парламентських слухань «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування», що відбулися 27 червня 2007 року.

Основними причинами, що слугували розробці законопроекту, на думку авторів, є практика, яка склалася у сфері управління колективними правами – відсутність належних договорів між організаціями колективного управління (ОКУ) та неналежне виконання їх умов, довільне визначення ставок винагороди, відсутність визначення понять, пов’язаних із колективним управлінням, та ін.

Автори пропонують створити незалежний орган контролю за ОКУ, на зразок Аудиторської палати України – Палати України з колективного управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми. Законопроект передбачає врегулювання вимог щодо створення організацій колективного управління, їх державної реєстрації та сертифікації; повноваження таких організацій, їх функції. Визначено вимоги стосовно договорів колективного управління правами та договорів на виплату і розподілення колективної винагороди, а також їх укладання. Також передбачено врегулювання визначення та діяльності уповноважених організацій колективного управління, що мають збирати винагороду за використання об’єктів авторського права та суміжних прав у певних сферах використання. Визначено критерії щодо встановлення ставок винагороди з урахуванням особливостей використання об’єктів авторського права і суміжних прав. Визначено статус, повноваження, порядок діяльності Палати України з колективного управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми, що має забезпечувати контроль за діяльністю ОКУ та інші необхідні функції.