Комісію з суспільної моралі вкотре спробують ліквідувати

December 29, 2014

Народний депутат Ольга Червакова 26 грудня зареєструвала у Верховній Раді проект закону про внесення змін до Закону України “Про захист суспільної моралі” щодо державного нагляду (проект №1647). Законопроект розроблено на виконання  п.п. 2.3.4. Коаліційної угоди щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, з метою удосконалення державного нагляду у цій сфері та недопущення цензури інформаційної діяльності.

Так, із закону «Про захист суспільної моралі» виключаються норми щодо обов’язковості експертизи, оцінки, надання позитивних висновків Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі для розповсюдження інформаційної продукції сексуального чи еротичного характеру. Натомість, у законопроекті передбачено розподіл повноважень між МВС, Міністерством культури, Держкіно, Держкомтелерадіо та Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, які мають здійснювати контроль за вимогами законодавства про захист суспільної моралі в межах своїх повноважень. Так, визначення критеріїв «порнографічності» продукції має здійснюватись Міністерством культури, а реєстрація кіно-, аудіо- і відеопродукції, що має обмеження глядацької аудиторії, – Держкіно.

Допускається також можливість громадського контролю за дотриманням законодавства у сфері суспільної моралі  з боку творчих спілок журналістів та діячів культури, порядок якого визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53205