Комітет свободи слова

April 20, 2009

Сімнадцятого квітня 2009року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації на своєму засіданні розглянув та підтримав законопроект “Про антикризові заходи у видавництві друкованих засобів масової інформації” (№3576, н.д Горбаль В. М., фракція Партії Регіонів).

Законопроектом пропонується внести зміни до чинного закону, якими надати податкові пільги підприємствам, що здійснюють видавничу діяльність.  Метою є  стабілізація ситуації у видавництві друкованих засобів масової інформації в умовах фінансової кризи. Він спрямований на захист газет – друкованих засобів масової інформації, найбільш доступних джерел інформації для переважної кількості українців.

Зокрема, пропонується тимчасово, до 1 січня 2010 року, звільнити від оподаткування операції з ввезення на митну територію України паперу газетного та операції з виконання робіт та надання послуг у видавничій діяльності. А саме: послуги з друку газет, що здійснюють підприємства поліграфії; операції з виробництва паперу газетного, виробленого в Україні.

На думку членів Комітету, прийняття законопроекту сприятиме поліпшенню ситуацію, що склалася у видавничій галузі.

Наступне засідання комітету відбудеться орієнтовно 14 травня 2009 року, на якому депутати планували розглянути звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.