Комітет свободи слова

March 2, 2011
Другого березня 2011 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув проект Закону України «Про внесення змін до ст. 21 Закону України «Про рекламу» (законопроект № 4708, н.д. Олег Зарубінський, н.д. Олександр Шепелев; щодо супроводження реклами лікарських засобів попередженням про загрозу самолікування). Депутати ухвалили рекомендувати Верховній Раді ухвалити зазначений законопроект із відстрочкою вступу в дію – 3 місяці з дня опублікування.

Цей проект передбачає запровадження попередження про загрозу самолікування: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» що має займати не менше 15% площі (обсягу) реклами.

Також депутати розглянули поправки до ухваленому в першому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (законопроект № 4510, н.д. Олена Кондратюк, н.д. Микола Баграєв; щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами). Депутати рекомендували цей законопроект з поправками н.д. Миколи Круця та Юрія Кармазіна щодо обмеження трансляції платних інтерактивних програм на каналах з обмеженим доступом і належним попередженням про оплатність доступу до цієї послуги. Також депутати ухвалили положення, за яким зміни до закону наберуть чинність за тиждень після дня опублікування тексту закону.

Окрім цього депутати заслухали учасників конфлікту, пов’язаного із телеканалом СТБ, на якому не вийшов сюжет щодо організації мітингів. Заслухавши представників телеканалу – журналістів Наталю Соколенко та Ольгу Червакову,  в.о. головного редактора «Вікон» Олексія Мустафіна, а також голову профспілки «Медіафронт» Османа Пашаєва і журналіста «Української правди» Сергія Лещенка, провівши перехресне опитування між учасниками конфлікту, у т.ч. н.д. Олени Бондаренко, депутати встановили, що телеканал СТБ, попри заявлену в документах редакційну раду, не використовує цей механізм для розв’язання внутрішньоредакційних конфліктів. Також депутати ухвалили рішення залучати в подальшому на засідання комітету представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення для налагодження взаємодії між цими органами.

Крім цього депутати почали розгляд питання щодо формування робочої групи для роботи над законопроектом № 5164. Після нетривалого обговорення було вирішено перенести затвердження складу робочої групи на наступне засідання комітету з метою ознайомлення із заявками на участь.