Комітет свободи слова оголосив конкурс на ваканті місця в Нацраді

April 30, 2010
Двадцять восьмого квітня 2010 року Комітет Верховної ради України з питань свободи слова та інформації оголосив конкурсний відбір кандидатур на посаду члена Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, що Верховна Рада на своєму засіданні 15 квітня 2010 року не змогла звільнити Юрія Плаксюка, якого 1 квітня 2010 року було призначено Верховною Радою на посаду Держкомтелерадіо. Після цього Юрій Плаксюк написав заяву про складання повноважень члена Нацради за власним бажанням і Національна рада 19 квітня 2010 року рішенням №638 припинила його повноваження.

Відповідно до ст.5 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” Верховна Рада України призначає членів Національної ради на альтернативній основі протягом двох місяців з дня припинення повноважень члена Національної ради, який був призначений (призначені) Верховною Радою України.

Протягом трьох днів з дня припинення повноважень члена Національної ради, призначеного Верховною Радою України, комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації  має оприлюднити через засоби масової інформації та направити депутатським фракціям і групам у Верховній Раді України оголошення про відбір кандидатур на посаду члена Національної ради. Пропозиції щодо кандидатур приймаються комітетом протягом 21 дня з дня оприлюднення оголошення.

Суб’єктами права подання кандидатур на посаду члена Національної ради є депутатські фракції у Верховній Раді України та/або всеукраїнські об’єднання громадян у галузі діяльності засобів масової інформації.

Протягом 14 днів після закінчення терміну прийняття пропозицій щодо кандидатур на посаду члена  Національної ради комітет обговорює запропоновані кандидатури і вносить на розгляд Верховної Ради України відповідне подання по кожній кандидатурі з висновками і рекомендаціями.

Голосування у Верховній Раді України щодо призначення членом Національної ради відбувається по кожній кандидатурі в послідовності, визначеній попереднім рейтинговим голосуванням. Призначеною на посаду члена Національної ради вважається особа, за призначення якої проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України.

Оголошення про проведення конкурсного відбору оприлюднене в газеті «Голос України» №80-81 (4830-4831)
від 30 квітня 2010 р. (стор.4).

Нагадаємо, що на цей момент Національна рада недораховується 3 з 8 членів, адже Віктора Понеділко та Тетяну Лебедєву заблоковано рішенням суду. Крім того, 18 березня 2010 року закінчився термін повноважень у Віталія Шевченка.

На цьому ж засіданні Комітету свободи слова було розглянуто звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2009 рік і рекомендував Верховній Раді взяти його до відома. Нагадаємо, що Верховна Рада вже кілька років поспіль не заслуховує звіт Національної ради.