Комітет з питань свободи слова рекомендував до прийняття законопроект про іномовлення

September 2, 2015

31 серпня 2015 року відбулося позачергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики. Окрім винесення на розгляд питань, пов’язаних з організацією роботи комітету, за участі голови Міністерства інформаційної політики України Юрія Стеця було розглянуто проект Закону України про систему іномовлення України (проект № 2334а, внесений Кабінетом Міністрів України).

За результатами обговорення Комітетом було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект «Про Систему іномовлення України» до порядку денного 3 сесії восьмого скликання, за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу та підготувати до розгляду в другому читанні за скороченою процедурою.

 

Варто звернути увагу, що низка норм, які включено до законопроекту, можуть створювати підстави для надмірного втручання держави в свободу діяльності ЗМІ. Зокрема, законопроектом передбачено, що в умовах воєнного, надзвичайного стану та в особливий період можуть запроваджуватись обмеження іномовлення на умовах та у порядку, що визначатиметься на розсуд Міністерства інформаційної політики. Також передбачається, що «в особливих обставинах» трансляція програм ІНТУ може здійснюватися на території України через цифрові і аналогові мережі, тимчасово надані державою або іншим мовником.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55980.