Комітет свободи слова: результати засідання 21.02.2012

February 21, 2012
Двадцять першого лютого 2012 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації провів чергове засідання. У зв’язку з відсутністю депутатів-доповідачів депутати зняли з розгляду питання щодо транслювання державними телеканалами пропагандистського фільму “Просто Юля”; про зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України до проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” законопроект №5164; проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу”, №9736. Також депутати розглянули, утім перенесли питання щодо звернення генерального директора НРКУ Аврахова Т. Г щодо ситуації, яка склалась навколо трансляції пленарних засідань сесії Верховної Ради України в прямому ефірі. Національна радіокомпанія вважає недоцільним і неефективним витрачанням ефірного часу для трансляції засідань Верховної Ради України. Натомість, НРКУ пропонує робити щоденні 15-тихвилинні та тижневі 45-хвилинні дайджести щодо результатів роботи ВРУ. Депутати доручили розробити проект постанови ВРУ і розглянути його на наступному засіданні.

Щодо інших запланованих питань депутати підтримали пропозиції Президента до Закону “Про внесення змін до статей 43 та 49 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо забезпечення прав людей з обмеженими можливостями та проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства” № 9728-1 щодо вимог до членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Члени комітету також підтримали проект Постанови ВРУ “Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації”, №10029, щодо обрання кандидатури Юрія Стеця Головою Комітету свободи слова. Також депутати включили до складу Громадської ради з питань свободи слова та інформації представника громадської організації “Агентство журналістських досліджень” Шпаченка Максима Анатолійовича.

Серед іншого депутати погодили перенести на травень 2012 року комітетські слухання щодо стану впровадження цифрового мовлення в України, раніше заплановані на 21.02.2012 у зв’язку з відсутністю уповноважених представників державних органів.