Комітет свободи слова розгляне 20 лютого звіт Нацради

February 12, 2013

Двадцять третього січня 2013 р. Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення на виконання статті 16 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» затвердила свій звіт в якому закріплено основні підсумки роботи за 2012 рік.

Звіт на 178-ми сторінках разом із додатковими матеріалами містить інформацію про стан реалізації Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, підсумки ліцензування, результати регуляторної та наглядової діяльності, основні порушення та застосовані санкції, подальший розвиток мовлення та проблематику діяльності Національної ради.

Так, відповідно до звіту Нацрада протягом 2012 року продовжила впровадження цифрового наземного телебачення, а саме провела “повторний” конкурс на вільні канали в мультиплексі  МХ-5, а також ухвалила Правила формування програмної послуги в пакетах програм провайдерів програмної послуги, якими передбачено значне розширення універсальної програмної послуги.

Протягом 2012 року Національна рада як регуляторний орган видала 295 нових і переоформила 992 чинних ліцензій телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Було анульовано 106 ліцензій, з яких 102 – за власним бажанням телерадіоорганізацій.

Окрім того, упродовж року проведено 389 перевірок телерадіоорганізацій і провайдерів програмної послуги, з них 301 – планових та 88 – позапланових. За результатами цих перевірок 78 ліцензіатам було оголошено попередження, щодо одного ліцензіата (ПП «Радіоорганізація «Львівська жінка», м. Львів) подано позов до суду про анулювання ліцензії. Також відповідно до частини 2 статті 37 Закону України “Про телебачення та радіомовлення” двом компаніям анульовані ліцензії: одній – через відсутність передбаченого ліцензією мовлення протягом року від дня її отримання, іншій – на підставі рішення про скасування державної реєстрації ліцензіата. Загалом у звітному році кількість істотних порушень умов ліцензії або чинного законодавства, зафіксованих під час перевірок, зменшилася порівняно з 2011 роком.

За результатами моніторингу дотримання рекламного законодавства в ефірі трьох загальнонаціональних телекомпаній і двох радіокомпаній зафіксовано незначне перевищення рекламної квоти на годину мовлення, в ефірі трьох телекомпаній у квітні 2012 року виявлено ознаки порушення вимог частини 5 статті 13 Закону України «Про рекламу» стосовно переривання фільмів, однак зафіксовано зменшення кількості фактів ознак порушення вимог частини 4 статті 21 Закону України «Про рекламу» щодо заборони трансляції реклами медичних препаратів і методів лікування без такого тексту попередження: «Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» з 11 до 2 випадків наприкінці року.

Під час проведення виборчої кампанії 2012 року Національна рада здійснювала функції нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями порядку мовлення.Були виявлені колізії у законодавстві, зокрема, неможливість реалізації посадовими особами Національної ради повноваження складати протоколи адміністративних порушень через відсутність законодавчо визначеної процедури їх оформлення. Також нагадуємо, що згідно з підготовленим Звітом про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення перевірці підлягали 44 ліцензіати Національної ради, в діяльності яких були зафіксовані ознаки порушень.

Національна рада вшосте спробувала доопрацювати законодавчу базу щодо санкції “стягнення штрафу”, оскільки її довгий час не можна було застосувати через відсутність відповідного розпорядження Кабінету Міністрів на вимогу частини 10 статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Отже, був підготовлений відповідний нормативний акт із запропонованими розмірами штрафів, що пройшов громадське обговорення, та був переданий Уряду на затвердження.

Одним із стратегічних напрямів діяльності Національної ради є запровадження системи захисту дітей від негативної інформації, що поширюється ЗМІ, і вже давно реалізується у європейських країнах. Для цього планується розробити і впровадити спеціальні системи маркування аудіовізуальної продукції та законодавчо врегулювати цю сферу. Відповідно, пілотний проект застосування “розумних символів” має бути реалізований у 2013 році на одному із державних каналів. Проведені соціологічні опитування засвідчили, що 60% опитуваних підтримує ініціативу введення маркування контенту.

Станом на 31.12.2012 до Державного реєстру телерадіоорганізацій України внесено дані про 1693 телерадіоорганізації та суб’єктів інформаційної діяльності, серед яких: 1622 телерадіомовні організації та провайдери програмної послуги та 71 суб’єкт інформаційної діяльності. Із 1622 ліцензіатів за формою власності 37 – державних, 352 – комунальної власності, 1233 – інших форм власності. За 2012 рік до Державного реєстру телерадіоорганізацій України внесено 73 нових телерадіоорганізації та вилучено 93, ухвалено 9 рішень про державну реєстрацію суб’єктів інформаційної діяльності.

Щодо проблемних питань, то у звіті Національна рада станом на сьогодні до них віднесла: застарілу законодавчу базу у сфері телерадіомовлення, яка фактично гальмує розвиток галузі;  відсутність  концепції впровадження цифрового радіо та модернізації загальнонаціональних мереж радіомовлення, що перебувають у підпорядкуванні Національної радіокомпанії України; неможливість застосування санкції стягнення штрафів до порушників; неузгодженість чинних нормативних актів виборчого законодавства, які призводять до правових колізій.

Повний текст звіту можна побачити на сайті Національної ради:

http://nrada.gov.ua/ua/zvitnainformacia/zvitnatsrady/18006.html

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», Національна рада щороку готує та оприлюднює звіт про свою діяльність і до першого лютого року, наступного за звітним, подає його  Верховній Раді України і Президентові України. Розгляд звіту Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації заплановано на 20 лютого 2013 року.