Комітет свободи слова розглянув питання реформування парламентських ЗМІ

November 30, 2015

У Комітеті ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики відбулись слухання на тему реформування парламентських ЗМІ, ініційованих Інститутом Медіа Права. Участь у слуханнях взяли народні депутати України, представники Апарату ВРУ, директор телеканалу «Рада», представник газети «Голос України», редакторка журналу «Віче», представники Державного комітету телебачення і радіомовлення України, юристи Інституту Медіа Права, представниця Громадської ради при комітеті Світлана Остапа, директор Української Асоціації видавців періодичної преси Олексій Погорєлов, журналісти.

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, наголосив на неминучості реформування парламентської преси, а саме газети «Голос України» та «Віче». Щороку на фінансування цих видань ідуть великі суми коштів з державного бюджету України. Так, у 2015 році на «Голос України» було закладено 11, 46 млн. грн., а на «Віче» – майже 2,7 млн грн.  Медіа-експерт зазначив, що в більшості демократичних країн світу парламенти не мають власних газет, а про свою діяльність інформують за допомогою сторінки в мережі Інтернет або видають офіційний вісник, підготовка якого не передбачає творчої праці журналістів. Тара Шевченко запропонував реформувати «Голос України», «Віче», а також видання «Відомості ВРУ» у єдиний вісник Верховної Ради України, який здійснюватиме оприлюднення нормативних актів, прийнятих парламентом.  

Водночас Тарас Шевченко наголосив на важливості реформування та оновлення парламентського телеканалу «Рада». За словами експерта, канал у першу чергу має зосередитись на висвітленні роботи парламенту шляхом трансляції пленарних засідань, засідань комітетів, слухань та брифінгів народних депутатів. Сьогодні значну частину ефірного часу телеканалу займають програми за участі експертів та аналітиків. На думку пана Шевченка, наразі є питання щодо закритості редакційної політики та відсутності колегіального управління. Експерт запропонував також внести зміни до статуту каналу, які б передбачали, що керівництво та редакційна рада каналу призначаються за поданням комітету свободи слова.

Член громадської ради при Комітеті свободи слова, Світлана Остапа, висловила позицію ГО «Телекритика», яка виступає за перетворення видань Верховної Ради на парламентський вісник, що друкуватиме закони й офіційні матеріали та не матиме журналістської редакції.

За результатами слухань Комітет рекомендував редакції «Голосу України» надати пропозиції щодо реформування газети до наступного засідання комітету, яке відбудеться 9 грудня. Що стосується журнал «Віче» – то журнал за рішенням Комітету з питань регламенту та організації роботи ВРУ має бути  ліквідовано після 1 кварталу 2016 року.

Деталі – за посиланням.

Нагадаємо, 2 жовтня Інститут Медіа Права звернувся до Голови Комітету Верховної ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторії Сюмар та членів комітету із закликом провести комітетські слухання з теми реформування парламентських ЗМІ. ІМП запропонував обговорити питання реформування видань «Голос України» та «Віче», а також модель діяльності телеканалу “Рада”, формування його програмної політики, моделі управління та звітності.

На пленарному засіданні 24 листопада народні депутати України проголосували за прийняття законопроекту №1123 “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. Законопроектом передбачається роздержавлення державних та комунальних друкованих ЗМІ, що здійснюватиметься у 2 етапи: впродовж одного та двох років відповідно.  Реформування  відбуватиметься шляхом виходу органів державної влади та місцевого самоврядування із складу засновників друкованих ЗМІ або шляхом перетворення таких ЗМІ в офіційні друковані видання.