Комітет свободи слова відхилив проект про екстремізм і висловив недовіру керівництву телеканалу «Рада»

December 23, 2013

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації 20 грудня народні депутати відхилили законопроект “Про протидію екстремізму” та засудили редакційну політику телеканалу “Рада”.

Комітет свободи слова прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні відхилити законопроект “Про протидію екстремізму” (проект № 3718, н.д. Вадим Колесніченко). Відповідна пропозиція буде передана профільному парламентському комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, цей законопроект був гостро розкритикований Інститутом Медіа Права.

На засіданні також було розглянуто питання редакційної політики телеканалу “Рада”. Під час виступу, голова комітету Микола Томенко зазначив, що канал подає інформацію незбалансовано і в основному висвітлює лише позицію парламентської більшості. У зв’язку з відсутністю об’єктивності та неупередженості в мовленні телеканалу, більшість Комітету прийняли рішення висловити недовіру директору телеканалу та подати клопотання про його звільнення Голові Верховної Ради, а також створити Наглядову раду телеканалу з представників кожної парламентської фракції та представника позафракційних депутатів.

Крім цього, члени Комітету запропонували прийняти за основу проекти законів про:

• про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» щодо уточнення поняття «працівники засобів масової інформації прирівняні до журналістів» та усунення протиріч між окремими законодавчими актами України (проект № 3577, н.д. Юрій Стець, Петро Порошенко, Олена Бондаренко, Олександр Голуб);

• про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації вимог Директиви ЄС про недобросовісну комерційну практику, (проект № 3504, н.д. Олег Тягнибок, Руслан Кошулинський, Андрій Іллєнко, Павло Кириленко).