Комітет свободи слова відклав розгляд законопроектів про роздержавлення

June 5, 2013

П’ятого червня 2013 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації провів своє чергове засідання.

Першим питанням депутати розглянули хід розслідування нападу на журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя. За інформацією адвоката та представника МВС відбуваєтьсядосудове провадження по 3 епізодам, а саме по Вадиму Тітушко, групі осіб, які брали участь у нападі та бездіяльності журналістів.

Окрім цього депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації», (законопроект № 0947) і рекомендували парламенту його невідкладний розгляд. Також депутати проголосували за направленнв зал законопроекту щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (законопроект № 0942; щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі).

Законопроекти про роздержавлення, а саме – проект Закону України “Про реформування друкованих засобів масової інформації” (законопроект № 2600; н.д. Микола Томенко, Рустам Раупов та ін.); проект Закону України “Про  внесення змін до деяких законів України щодо реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації (законопроект. № 2600-1, н.д. Микола Княжицький) та проект Закону України “Про реформу державної та комунальної преси” (законопроект. № 2093а, н.д. Степан Курпіль, Ірина Геращенко. Депутати ухвалили рішення доопрацювати законопроекти з метою формування єдиного законопроекту, який буде винесено на голосування. 

Останнім питанням розглядався проект Постанови «Про внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів і технічних засобів масової інформації при Верховній Раді України» (законопроект. № 2040а, н.д. Леся Оробець, Андрій Пишний та ін.; щодо допуску до будинків Верховної Ради України). Після обговорення зазначеного проекту депутати доручили членам комітету докладно вивчити  питання акредитації в контексті діяльності управління державної охорони і обговорити його на наступному засіданні.