Комітет з питань свободи слова та інформації затвердив Рекомендації за результатами слухань

May 29, 2013

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації затвердив рекомендації за результатами слухань на тему «Впровадження цифрових стандартів мовлення в Україні», які відбулися 15 травня 2013 року.

Учасники слухань звертають увагу влади і суспільства на виклики, які несе монополізація важелів управління мультиплексами, оскільки функції оператора (а фактично – контроль над усіма телеканалами) передано приватному провайдеру з офшорною пропискою і невідомими кінцевими власниками.

Тарифи на послуги ТОВ «Зеонбуд», та їх обґрунтованість, тривалий час є предметом гострих дискусій і аргументованої критики. Втім, належної реакції з боку Антимонопольного комітету України та Національної ради немає.

Окрім того, досі незрозумілою залишається позиція Уряду України щодо використання цифрового дивіденду – радіочастот, які звільнятимуться у процесі відключення аналогового мовлення.

Учасники слухань також зауважують, що інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення обмежена лише соціальною рекламою на телеканалах, яка вчить абонентів підключатися до цифрової мережі, проте не інформує людей щодо відключення аналогового сигналу. Досі не розпочато роботи по створенню у населених пунктах мереж консультативних пунктів та сервісних центрів по обслуговуванню сет-топ-боксів.

Із урахуванням позицій учасників слухань, зокрема, Інституту Медіа Права, Комітет ухваливРекомендації, серед яких:

  • створити при Комітеті робочу групу по напрацюванню законопроекту щодо врегулювання комплексу проблем, пов’язаних із забезпеченням виконання зобов’язань по цифровому мовленню в Україні за міжнародною угодою «Женева – 2006»;

  • передбачити виділення коштів на закупівлю цифрових декодерів для соціально вразливих верств населення України;

  • оприлюднити плани Уряду щодо використання цифрового дивіденду – радіочастотного ресурсу, який вивільняється у процесі переходу ефірного наземного телевізійного мовлення на цифрові технології;

  • створити Державний реєстр радіочастот України;

  • Антимонопольному комітету України – розглянути питання про надання ТОВ «Зеонбуд» статусу природної монополії з передачею повноважень щодо регулювання його діяльності Національній комісії з питань регулювання зв’язку України (НКРЗ);

  • Компанії «Зеонбуд» – оприлюднити на офіційному веб-сайті інформацію щодо фактичного покриття території України цифровим сигналом із зазначенням населених пунктів з упевненим якісним прийомом ефірного наземного цифрового сигналу; а також оприлюднити план інформування населення щодо переходу на цифрове мовлення на 2013-2015 рік і скорегувати змістовне наповнення інформаційно-рекламних роликів із зазначенням термінів відключення аналогового мовлення.