Конституційний back-up

October 13, 2010
Тридцятого вересня Конституційний Суд України ухвалив рішення № 20-рп/2010 про неконституційність Закону України “Про внесення змін до Конституції України”, № 2222-IV.Таким чином, з дня ухвалення рішення КСУ Конституцію повернено в первісний стан, тобто у редакцію 1996 року.

Зазначені зміни стосувалися медійних регуляторних органів. Перш за все, це стосується Держкомтелерадіо, який повернув свою дореформену назву “Державний комітет телебачення і радіомовлення” і який має привести всі документи та печатки до нової-старої назви.

Окрім того, змінилася і процедура призначення Голови Державного комітету. Відтепер право призначати та звільняти голову Держкомтелерадіо наежить Президенту України, на відміну від попередньої редакції, де таке право належало Прем’єр-Міністру України.

Інший орган, який також відчує зміни до Конституції – це Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Так, за діючою редакцією Конституції Верховна Рада та Президент України призначають по половині складу цього органу, утім, слова “та звільняє” з Конституції зникли, що, в свою чергу, може стати проблемою при зміні членів цього регуляторного органу.