Конвенція про транскордонне мовлення

December 17, 2008

Сімнадцятого грудня 2008 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України «Про ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне телебачення». За це проголосували 260 народних депутатів. Фракція Партії регіонів утрималася від голосування.

Відповідно до цього закону, Україна ратифікує Європейську конвенцію про транскордонне телебачення зі змінами від 9 вересня 1998 року із застереженнями, що органом, на який покладаються повноваження з надання інформації щодо телемовників, про внутрішнє законодавство та практику з питань, що охоплюються Конвенцією, та співпрацює, коли це необхідно, з органами інших країн-учасниць, є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, а також що Україна залишає за собою право обмежувати на своїй території ретрансляцію програм, що містять рекламу алкогольних напоїв, у частині, що не відповідає національному законодавству.

Конвенція регулює питання свободи прийому та ретрансляції, обов’язків сторін, що здійснюють трансляцію, надання інформації про відповідного телемовника, обов’язки телемовників, право на відповідь, доступ громадськості до інформації, питання реклами, телепродажу та спонсорства, питання вирішення спорів тощо.

Нагадаємо, що Україна підписала Конвенцію 14 червня 1996 року.