Круглий стіл про пріоритетні зміни до закону про суспільне мовлення

March 16, 2015

 

АНОНС: Круглий стіл про пріоритетні зміни до закону про Суспільне мовлення   

 
   

16 березня відбувся круглий стіл «Законодавство щодо суспільного мовлення: європейські стандарти та пріоритетні зміни до закону. Модель регіонального мовлення». На круглому столі презентували результати моніторингу ОДТРК  та розказали, чому і як мають бути внесені зміни до закону про суспільне для його практичного запуску.

У січні-лютому 2015 року ГО «Телекритика» за підримки Ради Європи провела моніторинг діяльності обласних державних телекомпаній.

Моніторинг показав, що протягом минулого 2014 року та початку 2015 року в новинах ОДТРК кількість сюжетів із ознаками замовленості тримається на рівні 10-25%. При цьому основний масив сюжетів з ознаками замовності – це провладний «паркет»: новини про діяльність місцевих чиновників, центральної та місцевої влади. При цьому новини подаються не об’єктивно, меседжі чиновників не аналізуються, не коментуються експертами.

ГО «Телекритика» та Інститут Медіа Права також проаналізували фінансування ОДТРК. За словами юриста Інституту Медіа Права Ігоря Розкладая, ОДТРК отримує від 65 до 90% фінансування з державного бюджету. 80% цих коштів проїдається зарплатами та відповідними нарахуваннями на заробітну плату. 

Згідно запропонованих правок до закону про суспільне мовлення, викладених у законопроекті №1357 ОДТРК будуть реформовані у філії суспільного мовлення, що забезпечуватимуть як локальне мовлення, так і виробництво контенту для загальнонаціонального мовлення. 

«Ми не можемо дозволити ОДТРК продукувати контент, який є пережитком радянських часів. Тому що для нас це б значило відмовитися від реформ, а цього ми допустити не можемо», – зазначає голова Комітету свободи слова Вікторія Сюмар.

Директор Інституту Медіа Права наголошує: «Наразі немає дедлайнів із створення суспільного мовлення. Це велика проблема. Поки нема дедлайнів – немає і результатів. Необхідно вже зараз напрацьовувати дорожню карту із втілення закону про суспільне мовлення та практичного створення суспільного мовника».

Круглий стіл організовано ГО «Телекритика» та Інститутом Медіа Права.

Круглий стіл відбувся за сприяння проекту Ради Європи “Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі”, що фінансується Урядом Канади. 

Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю їхніх авторів та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.