Круглий стіл щодо вдосконалення антитютюнового законодавства у Києві

April 6, 2011

Шостого квітня 2011 відбувся круглий стіл на тему «Звільнення Києва від тютюнового диму: стан виконання законодавства та перспективи покращення». Організаторами заходу виступили проект «Київ без тютюнового диму» та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Круглий стіл зібрав громадських активістів, експертів, представників місцевого самоврядування та КМДА. Вони обговорили ситуацію з тютюнокурінням у Києві та запропонували можливі шляхи вирішення цієї проблеми. Серед спікерів були Леся Оробець (народний депутат України), Отто Стойка (головний лікар Київського міського центру здоров’я), Наталя Король (Бюро ВООЗ в Україні), Микола Поліщук (голова Громадської ради МОЗ України і голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну»), Тарас Шевченко (Інститут Медіа Права), Олена Євстігнєєва (секретар Громадської ради МОЗ), Марина Шевченко (Інститут стратегічних досліджень МОЗ), депутати Київської міської ради Віктор Гринюк, Андрій Странніков, Віталій Гайдук та інші.

Учасники круглого столу обговорили питання виконання чинного законодавства про заборону куріння в громадських місцях та перспективи ухвалення нового рішення Київської міської ради щодо додаткових місць, де заборонене тютюнокуріння, зокрема й щодо повної заборони куріння у закладах громадського харчування. У ході обговорення цих болючих для міста питань учасники круглого столу напрацювали ефективні шляхи вирішення проблеми.

Зокрема, організатори круглого столу представили свої рекомендації щодо вирішення ситуації з тютюнокурінням у столиці, які вони надали Київраді, органам внутрішніх справ, Державній службі технічного регулювання України та громадським організаціям. Цей документ містить окремі рекомендації для кожного із перелічених органів.

Так, Київраду учасники круглого столу у рекомендаціях не лише закликали звернути увагу на проблему куріння в Києві та провести якісну інформаційну кампанію серед населення, а й рекомендували внести зміни до рішення Київради «Про заходи щодо впорядкування тютюнопаління в місті Києві», спрямовані на розширення переліку місць, де заборонене куріння.

Присутні на заході депутати кількох фракцій Київради спільно з провідними громадськими організаціями підтримали представлені рекомендації. Також депутати запропонували винести це питання (і, зокрема, звіт низки міських структур) на обговорення під час сесії Київради.