Круглий стіл «Судове оскарження порушень у сфері доступу до інформації»

July 12, 2012
     
9 липня Інститут Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» провів круглий стіл «Судове оскарження порушень у сфері доступу до інформації».

Вже понад рік функціонує Закон України «Про доступ до публічної інформації». Однак використовуючи механізм отримання інформації за запитами, громадяни нерідко стикаються із порушеннями їх прав: незаконним обмеженням доступу до інформації, ігноруванням запитів, наданням неповних відповідей тощо. Одним із шляхів оскарження таких правопорушень є звернення до суду. За час дії закону було винесено сотні судових рішень у справах з питань доступу до інформації. Судову практику у цій сфері і обговорили учасники круглого столу.

До дискусії долучилися юристи, журналісти, громадські активісти та представники органів влади.

Власним досвідом участі у судових справах під час заходу поділилися, зокрема, заступник головного редактора “Української правди” Сергій Лещенко, експерт громадської організації “Інститут Політичної Освіти” Олександр Солонтай, координатор прес-центру Громадського руху “Стоп цензурі!” Артем Соколенко та медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко. Юристи Інституту Медіа Права поділилися своїми успіхами у ведені справ з доступу до інформації та думками щодо викликів, які постають у цій сфері. Учасники круглого столу досягли згоди у тому, що судове оскарження неправомірних відмов у наданні інформації має важливий стратегічний ефект і може допомогти не лише у конкретних оскаржуваних випадках, а й покращуватиме усю систему надання інформації запитувачам.



Метою проекту «Судовий захист права на інформацію – забезпечення функціонування Закону «Про доступ до публічної інформації»», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Програми «Верховенство Права», Міжнародного фонду «Відродження», є створення ефективних механізмів впливу інститутів громадського суспільства на державні органи та зміцнення відповідальності органів державної влади перед суспільством. Детальніше про програму: www.irf.ua.