Круглий стіл з питань моралі

January 29, 2009
Двадцять восьмого січня 2008 року Комітет Верховної ради з питань свободи слова та інформації спільно з Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі організували круглий стіл «Стан дотримання законодавства України про захист суспільної моралі – загроза національній безпеці чи плюралізм думок».

Під час круглого столу була підняті проблеми т.зв. інформаційної безпеки, особливо в контексті “газової війни”, яка відбулася в ЗМІ протягом січня 2009 року, впливу телебачення на рівень злочинності, яка за словами представника Міністерства внутрішніх справ в 10% справ пов’язана з впливом телебачення. Крім того, наводилися статистичні дані щодо готовності 37% дітей наслідувати поведінку, в т.ч. і негативну, популярних телегероїв.

Низка експертів, зокрема медіа-юристів наголосили на тому, що існуюча система контролю моралі не відповідає загальноєвропейській практиці і традиціям і є спробою державної цензури.

На кінець було підняте питання про абсолютну недосконалість закону і потребі в розробці нової редакції.

Резолюція круглого столу, серед іншого, закликала депутатів провести парламентські слухання щодо захисту суспільної моралі та розпочати розробку відповідного законопроекту.

Заплановане на цей день засідання комітету свободи слова не відбулося через відсутність кворуму.