Круглий стіл “Звільнення Києва від тютюнового диму”

March 24, 2011

Проект «Київ без тютюнового диму» та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні запрошують на круглий стіл на тему «Звільнення Києва від тютюнового диму: стан виконання законодавства та перспективи покращення», який відбудеться 6 квітня у приміщенні конференц-залу готелю «Київ».

 

У круглому столі візьмуть участь громадські активісти експерти, представники місцевого самоврядування і міської адміністрації Києва. До участі в обговоренні, зокрема, запрошено голову постійної комісії з питань культури і туризму, депутата Київської міської ради Олександра Бригінця, начальника Головного управління у справах захисту прав споживачів у м. Києві Сергія Кияниченка, головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Стойку, представників Нацагентства України з проведення Євро-2012 і ВООЗ, народних депутатів України Лесю Оробець і Андрія Пінчука, та ін. 

 

Мета круглого столу – не лише обговорити ситуацію, що склалась із тютюнокурінням у столиці України, а й напрацювати ефективні шляхи вирішення проблеми. Законодавство про обмеження тютюнокуріння в Україні, ухвалене ще у 2007-2009 роках, передбачає звільнення від тютюнового диму багатьох громадських місць – таких як стадіони, заклади охорони здоров‘я, всі робочі місця як в органах влади, так і в приватних організаціях, зупинки громадського транспорту тощо. Відповідно до закону, Київська міська рада також ухвалила рішення про розширення переліку місць, де заборонене тютюнокуріння.

 

На жаль, на практиці кияни, які у переважній більшості не є курцями, постійно наражаються на шкідливий вплив від пасивного куріння, оскільки законодавство або не виконується, або існуючі обмеження є не достатніми. Зокрема, одна з найбільших проблем стосується  недотримання законодавства закладами громадського харчування. Так, у січні 2011 року проект «Київ без тютюнового диму» провів моніторинг 100 барів, кав’ярень і ресторанів міста Києва. Моніторинг виявив, що 79% обстежених закладів громадського харчування порушують вимоги закону щодо обов’язку відвести для осіб, які не курять, не менше половини площі цих громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію.

 

Такі результати свідчать про серйозну проблему у сфері дотримання законодавства щодо обмеження тютюнокуріння у громадських місцях: закони на практиці не виконуються, а важелі державного контролю у більшості випадків не застосовуються. Зокрема, штрафи за невідведення для осіб, які не курять, не менше 50% площі у закладах громадського харчування не накладаються, а самі заклади вимоги закону ігнорують – тим самим порушуючи права клієнтів, які не курять. Багато киян взагалі не поінформовані про те, де вони мають право дихати чистим повітрям.

 

Під час круглого столу ми плануємо обговорити: як покращити виконання чинного законодавства про заборону куріння в громадських місцях; що для цього можуть зробити органи влади, громадські організації та самі громадяни. Також ми плануємо обговорити перспективи ухвалення нового рішення Київської міської ради щодо додаткових місць, де заборонене тютюнокуріння, зокрема й щодо повної заборони куріння у закладах громадського харчування.

Круглий стіл відбудеться за адресою: м. Київ, вул. М. Грушевського, 26/1. конференц-зал готелю «Київ».

 

Дата та час проведення: 6 квітня 2011 р. з 11 до 14 год.

 

Кількість учасників обмежена.

 

Акредитуватись можна до 4 квітня, за телефоном 068 340 03 33 або електронною поштою olenadub@medialaw.kiev.ua.

 

За детальнішою інформацією звертайтеся: Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюнового диму»

 

olenadub@medialaw.kiev.ua , тел: (068) 340 03 33 facebook.com/SmokeFreeKyiv

 

«Київ без тютюнового диму» – проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».