Як медіа успішно пережити пандемію: ЦЕДЕМ провів онлайн-курс для журналістів і редакторів

Як медіа успішно пережити пандемію: ЦЕДЕМ провів онлайн-курс для журналістів і редакторів


15-17 квітня Центр демократії та верховенства права провів міні-курс у режимі онлайн "Коронарне мислення: як медіа виживати онлайн". Редактори, журналісти та професійні аналітики у форматі 30-хвилинних лекцій розповіли, як змінюються медіа та їхні читачі. Також лектори ділилися успішними прийомами роботи під час пандемії, адже деякі видання вже знайшли вихід із кризи і працюють у нових форматах.

Учасниками міні-курсу стали 40 журналістів і редакторів онлайн-медіа. Під час навчання йшлося, зокрема, про новини під час пандемії, роботу у соцмережах, створення переконливої аналітики та журналістику даних.

Через епідемію коронавірусу та роботу в умовах карантину українським медіа довелося змінити звичний режим роботи і зіткнутися з проблемами, тож ЦЕДЕМ обрав для лекцій питання, актуальні не лише у кризовий час. До того ж, учасники могли ставити питання та дискутувати з лекторами.
"Важливо було зібрати все найбільш потрібне і практичне від "не треба панікувати" до "будуємо план дій на кілька місяців в умовах епідемії". Ми розуміємо, наскільки цінним є дотримання журналістських стандартів, фактчекінг, підготовка якісних новин і аналітики і прагнемо підтримати цю ідею через наш міні-курс", – відзначила Єлизавета Алексіюк, юристка з медійного права ЦЕДЕМ.
~
Зокрема, перший день міні-курсу був присвячений темі "як змінилися правила гри". Так, пандемія помітно вплинула на соцмережі: топові новини та дискусії пов'язані з коронавірусом, тож медіа мають приділяти ще більшу увагу фактчекінгу, виявленню фейків і роботі з аудиторією у соцмережах. Про особливості поведінки користувачів Facebook, Telegram та роботу самих соцмереж розповіла Альона Романюк, редакторка проєкту "По той бік новин".

У другій лекції Анастасія Іванцова, аналітикиня VoxCheck, зосередилася на темі критичного мислення та джерел перевірок. Йшлося про те, як медіа працювати з масовою панікою серед громадян, яку викликає стрімке поширення COVID-19.
~
А тому медіа потрібно змінювати формати та відповідати новим умовам. Зокрема, це стосується новин, адже щоденно з'являється великий обсяг інформації, присвяченої пандемії. Євген Спірін, головний редактор видання Бабель, говорив з учасниками міні-курсу про те, як новинарям інформувати читачів про останні події і водночас дотримуватися балансу.

Ще один жанр, на який вплинула епідемія – журналістські розслідування, адже існує ризик, що в очах читачів коронавірус відсуне на задній план теми політики та корупції. Однак журналісти-розслідувачі змінюють формати та збирають аудиторію довкола нових сюжетів. Як саме – на актуальних кейсах пояснювала Аліса Юрченко, редакторка BIHUS.info.
~
Третій день міні-курсу, 17 квітня, був присвячений темі аналітики. Адже для висвітлення життя в умовах пандемії потрібні не лише новини, а й глибокі тексти, які пояснюють складні питання читачам.

Олександра Койдель, викладачка Київської школи економіки, розповіла, як за допомогу структури аргументу та елементів тексту переконати читача дочитати ваш лонгрід і донести до нього ваші ідеї.

Окрім новин і аналітичних текстів, українські онлайн-видання також можуть працювати у форматі журналістики даних: наприклад, аналізуючи великі обсяги статистичної інформації та визначаючи важливі закономірності. Цій темі була присвячена лекція Марини Отт, аналітикині VoxUkraine.
~
За словами Єлизавети Алексіюк, досвід міні-курсу показав, що формат 30-хвилинних лекцій у онлайн зручний і для лекторів, і для слухачів.
"30 хвилин цілком достатньо, аби викласти свій краш-курс з найбільш структурованих та неоднозначних моментів кожної з визначених тем. А для слухачів такий час не супервиснажливий: вони можуть повністю включитися в дискусію, але не відволікатися надовго від роботи та своїх справ. Тож приклад ЦЕДЕМ показує, як ГО та медіа можуть адаптуватися до викликів, пов'язаних з карантином", – підсумувала юристка.
Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) – це аналітично-адвокаційний центр, що працює в громадському секторі України з 2005 року, спрямовуючи свої зусилля на розвиток незалежних медіа, підтримку громадських платформ і рухів, а також побудову правової держави в Україні.
April 21, 2020