Майстерня активних громадян – антикорупційний навчальний проект

November 22, 2015

Менш, ніж за тиждень, стартує перший навчальний триденний модуль Майстерні активних громадян – річної програми практичних тренінгів з питань дієвих антикорупційних інструментів для активних громадян з різних регіонів України.

 

Тарас ШевченкоМайстерня активних громадян – це новий антикорупційний проект Інституту Медіа Права, формат якого пердбачатиме навчання регіональних активістів інструментам протидії корупції, а також створення можливостей долучення учасників до уже існуючих громадських інціатив та організації, що працюють в антикорупційній сфері” – розповідає Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права.

 

 

Олеся Холопік«Майстерня розрахована на зародження структурних змін у свідомості людей з різних куточнків України. І зміни ці полягатимуть в усвідомленні нашими учасниками Майстерні (а це, що найменше 600 активістів), що громадяни можуть і мають чим впливати на місцеву владу, – коментує Олеся Холопік, менеджер проекту Майстерні. – В свою чергу, наш проект покаже, де ці інструменти шукати та як використовувати, адже наш слоган звучить так: «Змін не прагнуть. Їх створюють».

 

30 учасників-тренерів, що були відібрані для участі в трьох триденних модулях в Києві (26-28 листопада 2015, березень 2016, травень 2016) проводитимуть одноденні тренінги, при підтримці організаторів, де навчатимуть активістів добиватися прозорості влади на місцях, тобто в себе в регіонах та сприятимуть формуванню місцевих «антикорупційних осередків». В цілому, упродовж проекту буде проведено щонайменше 48 місцевих тренінгів в Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях.

 

Перший Модуль в Києві та у вищезазанчених регіонах буде присвячений питанням видів корупції, засобів її протидії та попередження, антикорупційних положень законодавства; доступу до інформації як інструменту ефективного контролю за владою, контролю за використанням владою публічних коштів. Під час тренінгу учасники виконуватимуть практичні заннятя по написанню запитів на інформацію та працюватимуть  з державними реєстрами, які використовуються в антикорупційній діяльності.

 

Тетяна Олексіюк«На мою думку реалізація цього проекту має призвести до того, що громадські активісти будуть мати більше знань, досвіду і упевненості в собі, щоб добиватися прозорості влади на місцях. Звісно, спершу це збільшить кількість запитів на інформацію і судових позовів до органів державної влади через ненадання інформації, але в довготерміновій перспективі вільний доступ до публічної інформації стане звичною справою і не потребуватиме громадського тиску та судових позовів», – вважає Тетяна Олексіюк, координатор Мережі захисників права на доступ до інформації, юрист Інституту Медіа Права та тренер Майстерні активних громадян.

 

Дмитро Котляр«Корупція – це завжди таємний акт, тому прозорість і відкритість робить її неможливою або значно ускладнює. Боротьба за доступ до публічної інформації це завжди боротьба проти корупції. Майстерня повинна навчити як цю боротьбу вести, – поділився своїми очікуваннями Дмитро Котляр, експерт антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ та тренер Майстерні активних громадян. – Боротьба з корупцією не може бути ефективною без залучення громадянського суспільства. Це залучення може бути в різних формах – виявлення порушень, повідомлення про них у ЗМІ, інформування правоохоронців про можливі порушення, оскарження незаконних актів і дій тощо. Майстерня повинна навчити активістів, де і що шукати, як аналізувати знайдену інформацію, як не загубитися у морі корисної інформації, яка вже доступна, як змусити державу чи місцеву владу відкрити ту інформація, яка залишається все ще закритою. Відкритість публічної інформації є головним запобіжником і головним інструментом для виявлення корупції».

 

Окрім фахівців Інституту Медіа Права та Реанімаційного Пакету Реформ, тренерами Майстерні стануть експерти таких відомих та дієвих громадських організацій, рухів, коаліцій як ЧЕСНО, Центр політичних студій та аналітики, Центр UA, Transparency International Україна, Центр протидії корупції та Громадянська мережа ОПОРА та інші.

 

В липні планується завершення програми оголошенням результатів конкурсу антикорупційних кампаній та аналітично-журналістських статей на антикорупційну тематику, який триватиме серед усіх регіональних учасників Майстерні.

 

UNITER_LOGO_ukr_new

 

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуймося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).