«Майстерня активних громадян» успішно завершила перший модуль у 16 областях України

March 4, 2016

Україні загрожують дві небезпеки: війна та корупція. Це розуміють і за кордоном, і в самій Україні. Тому, як гриби після дощу,  у країні з’являються антикорупційні рухи, ініціативи, громадські організації, які борються з цим явищем. Україна має нові прогресивні закони та органи, які повинні протидіяти та запобігати корупції. Боротьба з корупцією фігурує у програмах політичних партій та численних промовах  керівників держави. Але темп реформ поки що не влаштовує ні українське суспільство, ні світову демократичну спільноту. За таких обставин дедалі більшого значення набуває антикорупційне просвітництво, об’єднання активістів, їх «озброєння» дієвими антикорупційними знаннями та інструментами. Історія свідчить: там, де державні реформи пробуксовують, громадянське суспільство може й повинно допомогти . Воно може допомагати, тиснути, вимагати й підтримувати.

Саме цим керувалися команда Інституту  Медіа Права у партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ, коли розпочинали реалізовувати антикорупційний навчальний проект «Майстерня активних громадян».

Kharkiv_LabЗ усієї України було відібрано 30 успішних активістів, які стали партнерами «Майстерні активних громадян» у антикорупційному просвітництві. Вони пройшли інтенсивне триденне навчання у Києві. З ними працювали лідери громадської думки, фахівці-правники, керівники громадських антикорупційних рухів, журналісти, представники Інституту Медіа Права, Реанімаційного пакету реформ,   Руху ЧЕСНО, Центру політичних студій та аналітики, Центру UA, Transparency International Україна, Центру Протидії Корупції, Громадянської мережі ОПОРА та інші.

Набутими знаннями навчені тренери МАГу поїхали ділитися з громадським активістами у своїх областях. Відповідні семінари-практикуми,  в рамках першого модуля, пройшли у 16  областях України:  Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях. У них взяло участь 413 регіональних активістів зі 101 міста та 35 селищ, сіл.

Учасникам було надано концентровану інформацію про антикорупційне законодавство та інструменти, проведено практикуми роботи з державними та громадськими реєстрами,  представлено ті правові можливості, які надає Закон України «Про доступ до публічної інформації». Активістам розповіли про всеукраїнські антикорупційні кампанії «Чисті виші», «Антилапа», напрацювання Інституту Медіа Права, Реанімаційного пакету реформ  та Руху ЧЕСНО.

У кожному з 16 обласних центрів, у яких відбулися семінари Майстерні, було багато спільного: консолідоване несприйняття корупції, рішучість у її подолання та різного: місцева специфіка проблем з корупцією та їх вирішення.

Dnipropetrovsk_LabВражало, коли студент з Хмельниччини розповідав, що навіть з власними батьками не завжди знаходить порозуміння, бо вони бояться, що його антикорупційна активність є небезпечною для життя і здоров’я. А у Сєвєродонецьку учасники семінару бідкалися щодо пасивності молодих виборців і дисциплінованості на виборах старших громадян, яких, втім, нечисті на руку дільці намагаються підкупити гречкою. У Полтаві активісти розповіли про акцію, за участю дресированих собак під гаслом: «Обгавкай корумпованого чиновника».

Всеукраїнська антикорупційна просвітницька програма «Майстерні активних громадян» показала, що критична маса небайдужих громадян, які вже ніколи не миритимуться з корупцією, у державі є. Вони поведуть за собою інших. І невдовзі цей процес стане незворотнім.

А наразі до Києва приїжджають тренери МАГ на другий етап навчання, де підвищуватимуть свою кваліфікацію щодо доступу до фінансової інформації, проведення журналістських розслідувань, виявлення та попередження корупційних схем в сфері державних закупівель та ЖКГ. Після цього на регіональних активістів чекатиме другий інтенсивний модуль навчання у їх містах. 

Коротко про результати  Модулю 1 Майстерні активних громадян в цифрах.

zvit_maysternia

Проект «Майстерня активних громадян» виконується в рамках проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).