Маркування сигарет за європейськими стандартами – законопроект

May 18, 2015

cigaretes

13 травня 2015 року за участі проекту Інституту Медіа Права “Київ без тютюнового диму” у Верховній Раді було зареєстровано  Проект Закону України № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Метою прийняття цього закону є боротьба з рівнем поширеності куріння в Україні, а також наближення вітчизняного антитютюнового законодавства до норм ЄС.

Ініціаторами законопроекту є  народні депутати Богомолець О. В., Гопко Г. М., Мусій О. С., Унгурян П. Я., Корчинська О. А, Луценко І. В. та експерти Центру контролю над тютюном, проекту «Київ без тютюнового диму» та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Експертом концепції законопроекту виступає громадська ініціатива  «Реанімаційний пакет реформ» (РПР).

Серед новацій заплановано змінити зовнішній вигляд пачок сигарет, а саме збільшити площу попередження «Куріння вбиває» з 50% до 65% та розташувати їх у верхній половині з обох боків пакунку. Планується також затвердити новий дизайн упаковки, який має бути менш привабливим для покупців.

Законопроектом також передбачається регулювання інгредієнтів, смакових добавок, запровадження нових вимог до маркування тютюнових виробів та повної заборони реклами тютюнових виробів у мережі Інтернет

Народний депутат Ольга Богомолець наголошує на необхідності заборонити для продажу тютюнові вироби із додаванням смакових речовин та ароматизаторів, адже такі цигарки створюють ілюзію зменшення шкідливості і підтримують тютюнову залежність.

«Законопроект розроблений на основі Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 квітня 2014 р. та відповідає положенням Глави 22 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Проходження цього законопроекту через процес ухвалення стане лакмусовим папірцем того, наскільки влада готова вживати дієвих заходів для інтеграції України в Європейський союз та дбати про здоровя власних громадян», – вважає координатор проекту «Київ без тютюнового диму» Юлія Солоха.

Такі зміни допоможуть підтримати тенденцію  зменшення поширеності куріння в Україні, зокрема серед молоді та максимально наблизити країну до європейських стандартів.