Медійні законопроекти

June 26, 2009
Двадцять третього та двадцять п’ятого червня 2009 року Верховна Рада України розглянула кілька медійних законопроектів.

Першим розглядався законопроект щодо внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України ( №1308, н.д. Володимир Марущенко, фракція блоку НУНС, друге читання). Проектом передбалося надання священнослужителям права не розкривати інформацію отриману ними під час сповіді. Під час обговорення депутати висловили побоювання, що запровадження такої норми може дозволити будь-якій особі, що оголосить себе священнослужителем не розкривати інформацію пр озлочин, що, в свою чергу, перешкоджатиме у розкритті злочинів. Законопроект набрав 187 голосів і, як наслідок, знімається з розгляду.

Ще одним законопроектом, що не дістав підтримки депутатів став проект підготований Кабміном щодо внесення змін до Закону України “Про видавничу справу»(законопроект № 3443, КМУ). Законопроектом, зокрема, пропонувалося покласти на Держкомтелерадіо функцію державного регулювання і контролю у видавничій сфері; змінити процедуру приватизації видавництв, підприємств поліграфії та підприємств з розповсюдження книжкової продукції тощо. Під час обговорення депутати розкритикували законопроект, як такий, що легалізує існуючі порушення в поліграфічній сфері (приватизація підприємств) і не запроваджує захист вітчизняних книговидавців.

Більше пощастило проекту Закону України «Про захист персональних даних» (законопроект №2273, н.д. Олег Шевчук, фракція блоку БЮТ, Володимир Литвин, фракція блоку Литвина, н.д. Володимир Полохало, фракція блоку БЮТ,  н.д. Самойлик Катерина фракція КПУ). Законопроект було ухвалено за скороченою процедурою і його підтримали 252 народні депутати.

Проект Закону України «Про мораторій на відчуження приміщень і майна редакцій засобів масової інформації, засновниками яких є трудові колективи, видавництва, книгарень, творчих спілок, громадських організацій та благодійних фондів»(законопроект № 4004, н.д. Віктор Уколов, фракція БЮТ) не розглядався.