Мін’юст надав роз’яснення щодо застосування”Закону 404″

March 4, 2010

Міністерство юстиції України надало роз’яснення щодо змін, внесених до ч. 2 ст. 39 Закону України «Про телекомунікації» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії».

 

Нагадаємо, що зазначені зміни у законодавстві передбачають, що оператори, провайдери телекомунікацій зобов’язані зберігати та надавати інформацію про з’єднання свого абонента у порядку, встановленому законом. Коментуючи цю законодавчу новацію, окремі засоби масової інформації висловили стурбованість можливими загрозами щодо встановлення стеження за інтернет-користувачами. Для запобігання неправильному розумінню зазначеної правової норми Міністерство юстиції надало свої роз’яснення.

 

Інформація про споживача та про телекомунікаційні послуги, що він отримав, може надаватись лише у випадках і в порядку, визначених законом. Мін’юст наголошує, що надання такої інформації без згоди особи можливе виключно у випадках розслідування кримінальних справ або здійснення оперативно-розшукової діяльності.

«Отже, законодавством передбачено право особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора і суду вимагати від підприємств, установ, посадових осіб і громадян пред’явлення предметів і документів лише у випадку наявності кримінальної справи або оперативно-розшукової справи, що перебуває в їх провадженні і якщо ці предмети і документи можуть встановити необхідні в справі фактичні дані. В інших випадках зазначена інформація може поширюватися лише за наявності письмової згоди споживача»– так сформульований висновок у роз’ясненні Мін’юсту.

Адреса документа: http://www.minjust.gov.ua/0/24756