Мін’юст пропонує подати пропозиції щодо регулювання громадських експертиз

June 16, 2011

Двадцять другого березня 2011 року Інститут Медіа Права надіслав Прем’єр-міністру України відкрите звернення щодо проблем проведення громадських експертиз. Звернення було розроблене спільно з Українським незалежним центром політичних досліджень та Творчим об’єднанням «ТОРО», а до його підписання долучилися понад 150 представників громадянського суспільства.

Пан Азаров розглянув звернення і відповідні доручення були надані Першому віце-прем’єр міністру України та Міністерству юстиції України. Згодом Міністерство юстиції звернулося до Інституту Медіа Права із проханням надати пропозиції щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 року № 976, яка регулює порядок сприяння проведенню громадської експертизи.

Практика застосування Постанови №976 виявила ряд недоліків, що суттєво впливають на ефективність ініційованих громадськістю незалежних оцінок органів виконавчої влади. Так, місцеві ОВВ не розуміють змісту діяльності щодо надання сприяння в проведенні громадської експертизи, зокрема, через відсутність належної методичної підготовки. Більше того, вони усіма можливими способами намагаються не допустити проведення громадської експертизи на своїй території, а інформацію про вже проведені громадські експертизи не надсилають до Секретаріату КМУ для розміщення на урядовому сайті «Громадянське суспільство і влада».

Наразі юристи Інституту Медіа Права спільно з іншими спеціалістами працюють над розробкою змін до зазначеної Постанови Кабінету Міністрів України, які б допомогли подолати проблеми, з якими стикаються громадські експерти.