Мін’юст відкрив доступ до Реєстру прав на нерухомість

January 2, 2015

З першого січня в Україні запрацював відкритий Реєстр прав на нерухоме майно. Відповідні зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», які стосуються вільного доступу до інформації, що міститься у Державному реєстрі прав на нерухоме майно набули чинності ще наприкінці листопада минулого року. Відтепер відповідно до закону для  фізичних  та  юридичних осіб інформація з Державного реєстру  прав  може надаватись за об’єктом нерухомого майна в електронній  формі  через  офіційний  веб-сайт Державної реєстраційної служби.

Так, для загального ознайомлення стануть доступними відомості про власників нерухомості  та підстави, на  яких проведено державну реєстрацію відповідних прав.

Водночас, варто зауважити, що попри передбачену законом відкритість та загальнодоступність інформації з Реєстру, Міністерство юстиції встановило плату у розмірі 17 грн. за надання інформаційних довідок. Крім цього, передбачено також попередню реєстрацію користувачів, які хочуть отримати відомості з реєстру, в Кабінеті адміністративних послуг.