Мобільне телебачення

January 16, 2008

Шістнадцятого січня 2008 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення рішенням № 4 видала ліцензію провайдера програмної послуги на експериментальну цифрову багатоканальну телемережу у стандарті DVB-H з використанням 49 ТВК у м. Києві. Цим рішенням видано ліцензію ТОВ «ТРК «ЕТЕР» провайдера програмної послуги, який транслюватиме в м. Києві в стандарті DVB-H 3 цифрові канали ТОВ «ТРК «Мрія-ТВ», ТОВ «Гравіс» та ДКП ТРК «Київ». Рішення про створення експериментальної цифрової мережі на 49 ТВК в м. Києві було ухвалене 12 грудня 2007 року.

Для довідки: стандарт DVB-H (Digital video broadcasting – handset)– є стандартом цифрового мовлення для рухомих пристроїв (переносні телевізори, автомобільні телевізори, мобільні телефони, смартфони тощо.) Особливість цього формату полягає в його призначенні: мобільні пристрої не потребують великих розширень – їм достатньо розширення 320х240. По-друге сигнал що надсилається користувачеві є не постійним – зображення завантажується пакетами і відтворюється з буферу, що дозволяє економити заряд акумуляторів. Крім того, сигнал DVB-Н може використовуватися в загальному потоці DVB-Т, що дозволяє зекономити частотний ресурс.

В квітні 2006 року ТОВ «ТРК «ЕТЕР» виграла конкурс спільно з ЗАТ „Українською цифровою телемережею” виграли конкурс на користування 51 ТВК для розбудови цифрової ефірної мережі, однак невдовзі відмовилось від участі в експерименті. Враховуючи специфіку створення цифрових мереж сімейства DVB Інститут медіа права рекомендує Національній раді оприлюднити інформацію щодо плану розбудови простору в діапазонах III, IV, V, що визначені угодою «Женева-2006», зокрема види мовлення (DVB-T, DVB-H), залучені частоти , покриття та стандарти кодування.

Крім того, вважаємо за необхідне зауважити, що фактичний статус провайдера цифрової багатоканальної мережі суттєво відрізняється від провайдерів кабельної багатоканальної мережі. Ліцензування провайдерів цифрової багатоканальної мережі має відбуватися на конкурсних засадах, адже мовлення в таких мережах відбувається з використанням обмеженого радіочастотного ресурсу України. Інститут медіа права рекомендує це врахувати під час розробки пакету змін до закону про телерадіомовлення.