Мораторій на відчуження майна державних та комунальних ЗМІ

January 15, 2009
П’ятнадцятого січня 2009 року Верховна Рада України ухвалила вцілому закон “Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна” (законопроект № 0958, н.д. Андрій Шевченко, н.д. Степан Курпіль, фракція БЮТ, н.д. V скликання  Леонід Мордовець, фракція Соціалістичної партії). За це проголосував 351 народний депутат.

У разі схвалення Президентом України до набрання чинності законом про реформування державних засобів масової інформації (т. зв. роздержавлення), буде встановлено мораторій на відчуження приміщень редакцій державних засобів масової інформації, окрім майна, що перебуває у податковій заставі або під адміністративним арештом активів, та на передачу вказаних приміщень в оренду чи інше користування фізичним та юридичним особам.

Крім того, у разі набуття законом чинності Фонд держмайна за участю народних депутатів України, депутатів місцевих рад, представників органів державної влади, до сфери управління яких належать відповідні засоби масової інформації повинен буде протягом десяти робочих днів скласти перелік приміщень редакцій державних засобів масової інформації, які забороняється відчужувати; протягом двадцяти робочих днів після складення вказаного переліку здійснити інвентаризацію відповідних приміщень; визначити законність його перебування у володінні та користуванні та встановити розмір частки держави та інших суб‘єктів господарювання.

Крім того, Фонд держмайна матиме також обов’язок перевірити законність відчуження приміщень редакцій державних засобів масової інформації протягом 2000-2008 років і в разі порушення законодавства України вжити заходів щодо їх повернення законному власнику.

Кабінет Міністрів України після набрання чинності цим Законом має підготувати і подати законопроект про реформування державних засобів масової інформації.

Слід зазначити, що наразі достеменно не відомо, чи поширюватиметься ухвалений закон на комунальні ЗМІ, адже незважаючи на те, що депутати не підтримали вилучення слова “комунальні” з назви, в тексті до другого читання слово “комунальні” вилучено.

Повний текст ухваленого законопроекту:
http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_2?id=&pf3516=0958&skl=7