Микола Томенко пропонує зберегти статус громадських рад НТКУ та НРКУ

September 29, 2008
Під час розгляду Проекту Закону «Про телебачення і радіомовлення» (щодо приведення окремих положень цього Закону у відповідність до Конституції України) (реєстр. №3140) у другому читанні Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко пропонує парламенту зберегти у тексті закону норму про статус громадських рад Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України.
 
На його переконання, за таких умов можна вийти із теперішньої ситуації, коли Президент незаконним шляхом призначає керівництво НТКУ, а його Секретаріат «курує» зміст випусків новин на Першому національному.
 
Коментуючи стурбовану реакцію деяких політиків на ухвалення Проекту Закону «Про телебачення і радіомовлення» (реєстр. №3140) у першому читанні, Микола Томенко нагадав, що ані команда Президента Віктора Ющенка, ані команда прем’єра Віктора Януковича у Верховній Раді V скликання не були зацікавлені у формуванні громадських рад. «І я досі не знаю пропозицій Президента стосовно 4 кандидатів до складу громадської ради в НТКУ, які би він офіційно вніс до парламенту і просив невідкладно проголосувати», – зауважив політик.
 
Він звернув увагу на те, що за умов обрання та звільнення більшістю Верховної Ради керівників НТКУ та НРКУ, їхній статус буде більш незалежним. «А тому важливо, щоб на діяльність державних телерадіокомпаній впливала й громадськість. Це можна  реалізувати шляхом активної роботи громадських рад НТКУ та НРКУ», – вважає Микола Томенко.
 
Зокрема, він пропонує зберегти в редакції чинного Закону норму про те, що «у Національній телекомпанії України та Національної радіокомпанії України діють громадські ради, до кожної з яких входять по 17 осіб. Персональний склад громадських рад НТКУ та НРКУ затверджується Верховною Радою України: 9 осіб – за поданням депутатських фракцій у ВРУ, 4 особи – за поданням Президента України та 4 особи – за поданням загальнодержавних об’єднань громадян, що діють у сфері виробництва і розповсюдження телерадіопрограм».
 
А також додати норму про те, що «громадські ради НКТУ та НРКУ затверджують основні засади редакційної та програмної політики і контролюють їх виконання. Порядок діяльності громадських рад НТКУ та НРКУ визначається статутами цих телерадіоорганізацій».