Набув чинності закон про електронні петиції

October 29, 2015

Вчора, 28 жовтня 2015 року, набув чинності у повному обсязі Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про звернення громадян” щодо електронного звернення та електронної петиції».

Нагадаємо, що закон вводить в Україні поняття електронної петиції. З такою петицією громадяни можуть звертатися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Для створення електронної петиції її автор (ініціатор) заповнює спеціальну форму на офіційному веб-сайті органу, якому вона адресована, або веб-сайті громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронних петицій, та розміщує текст електронної петиції.

Ще раніше (через місяць після опублікування закону) запрацював сайт з можливістю подання електронних петицій Президентові України (https://petition.president.gov.ua/). Також у  тестовому режимі почав роботу сайт, що дозволяє подавати петиції до Верховної Ради України (https://itd.rada.gov.ua/petitions/List?aname=published).

Текст закону: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/577-19.