Набув чинності Закон щодо підвищення гарантій доступу ЗМІ до засідань парламентських комітетів

December 30, 2015

Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про комітети Верховної Ради України” щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України», ухвалений парламентом 9 грудня 2015 року, набув чинності.

Відтепер комітети Верховної Ради зобов’язані оприлюднювати план своєї роботи, розклад засідань, усі прийняті акти, а також протоколи та стенограми засідань комітетів та слухань. Раніше, такий обов’язок регулювався Розпорядженням Голови Верховної Ради. Крім цього, усім присутнім на відкритому засіданні комітету особам (не лише представникам ЗМІ) гарантується право здійснювати звукозапис, кіно-, фото- і відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню, онлайн-трансляцію в мережі Інтернет та/або інших мережах передачі даних у спосіб, за умови що це не заважає проведенню засідань комітетів.

Відповідні пропозиції до другого читання були внесені Інститутом Медіа Права та зареєстровані народним депутатом Вікторією Сюмар.

Водночас, на думку Іституту, норма нового закону про те, що «Засідання та інші заходи комітетів, які проводяться відкрито, мають право відвідувати журналісти, працівники засобів масової інформації, представники громадських організацій», дещо обмежує відкритість комітетів, яка має гарантувати можливість будь-якого зацікавленого громадянина бути присутнім, незалежно від того, чи є він представником ЗМІ або громадського об’єднання.

Варто додати, що більш детальні та комплексні вимоги щодо оприлюднення інформації про діяльність парламентських комітетів і народних депутатів містяться у Законопроекті №1591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України», що був розроблений в рамках діяльності громадського руху «ЧЕСНО» та експертами громадської коаліції «Реанімаційний пакет реформ» і на разі готується до ухвалення в другому читанні.