Наглядова рада Суспільного звільнила Голову правління – Протокол засідання

February 11, 2019

31 січня 2019 року на черговому засіданні Наглядової ради ПАТ “НСТУ” члени ради прийняли рішення про звільнення з посади Голови Правління Зураба Аласанію. Згідно з Протоколом засідання, опублікованого 7 лютого на сайті Суспільного, підставою дострокового припинення контракту, після низки внесених змін, став п. 7.4.2.1 контракту з урахуванням обґрунтувань, викладених в проектах рішень Олексія Панича (обраний зі сфери освіти і науки) та В’ячеслава Козака (представник депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка), а саме – виявленої невідповідності Голови правління займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації.

При цьому, це питання не було передбачене порядком денним засідання і пропозиція щодо розгляду була внесена усно В’ячеславом Козаком, підготувавши проект рішення, в якому початково пропонував достроково припинити контакт з паном Аласанією, спираючись на підстави, передбачені п. 7.5.2 зазначеного контракту, а саме – вчинення Головою правління ПАТ “НСТУ” дій, несумісних з місією, метою, принципами та завданнями Телерадіокомпанії, зазначеними в Статуті. Більше того, пан Козак наполіг на тому, щоби це питання розглядалось в закритому режимі. Відповідно до Положення про Наглядову раду ПАТ “НСТУ” (Розділ ІІІ, пункти 11, 16), на початку засідання затверджується порядок денний засідання членами ради, а також приймається рішення про проведення засідання у закритому режимі (окремих питань порядку денного). Зазначений пункт вимагав розгляд рішення як мінімум на двох засіданнях, а також встановлював термін для надання пояснень голови правління.

Невідповідність займаній посаді пана Аласанії, на думку Олексія Панича, виявилась у: 1) неспроможності побудувати ефективну систему; 2) непрозорості системи роботи ПАТ НСТУ з донорськими коштами. Втім, було зауважено, що розірвання контракту у виборчий період може бути сприйняте, як спроби політичного втручання в роботу мовника. Голосування відбувалось шляхом заповнення письмових анонімних бюлетенів. Як наслідок, 9 голосами проти 3 було прийнято рішення про припинення контракту  достроково на підставі п. 7.4.2.1 з урахуванням обґрунтувань, викладених в проектах рішень Олексія Панича та В’ячеслава Козака.

В окремій думці Олександра Павліченка, до якої приєдналися члени Наглядової ради Світлана Остапа та Євген Глібовицький було зазначено, що це рішення має бути визнаним нечинним і бути скасованим, оскільки було ухвалене з серйозними процедурними порушеннями.  Євген Глібовицький в своїй окремій думці, до якої приєднались Олександр Павліченко та Світлана Остапа наголосив, що розгляд питання про відставку в закритому режимі є підставою для недовіри щодо чесності більшості членів Наглядової ради, піддаючи сумніву професійність та добросовісність реалізації функції підзвітності суспільного мовлення.

Наразі, низка громадських організацій, таких як  Internews Ukraine, ЦЕДЕМ, Детектор медіа, ІМІ та Фундація “Суспільність” опублікувала заяву, в якій закликала членів Наглядової ради НСТУ переглянути рішення щодо дострокового звільнення Зураба Аласанії з посади Голови правління ПАТ “НСТУ”.

Тест Протоколу засідання Наглядової ради доступний за посиланням.