Усунення колізій при призначенні членів Наглядової Ради НСТУ: Верховна Рада підтримала законопроєкт

December 21, 2020

18 грудня 2020 року Верховна Рада України ухвалила за основу Проєкт Закону №4413 “Про внесення змін до Закону України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами (н.д. Євгенія Кравчук, Микита Потураєв та інші).

Законопроєкт пропонує врегулювати правову невизначеність процедури призначення членів Наглядової ради депутатськими фракціями/групами, виклавши статтю 8 Закону у новій редакції. Зокрема, у проєкті передбачене збільшення строку повноважень Наглядової ради з 4-х до 5-ти років, що відповідатиме строку повноважень парламенту.  У разі дострокового припинення повноважень свого представника депутатська фракція/група зможе делегувати іншого. Водночас, строк повноважень такого представника буде обмежений строком повноважень його попередника.

Законопроєкт також чітко регламентує обставини, за настання яких делегування члена Наглядової ради не здійснюватиметься:

  1. якщо депутатська фракція/група, що обрала члена Наглядової ради НСТУ, який достроково припинив повноваження, розформована;
  2. якщо депутатська фракція/група сформувалася після делегування членів Наглядової ради;  
  3. якщо до дати проведення виборів нового складу ВРУ залишилось 180 чи менше календарних днів.

Запропоновані зміни дозволять забезпечити належне правонаступництво членів Наглядової ради та сприятимуть стабілізації  даного органу.

Картка законопроєкту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70501