Напади на журналістів: перші підсумки

December 22, 2013

Інститут Медіа Права спільно зі партнерами — Інститутом Масової Інформації, Інститутом розвитку регіональної преси, НСЖУ, НМПУ утворили реєстр постраждалих журналістів з метою контролю ситуації, консультування та пошуку адвоката.

За наслідками аналізу реєстру можна говорити про 3 епізоди напади на журналістів — 24 листопада, 29-30 листопада — перед, під час і після розгону майдану та 1 грудня на вул. Банковій. За даними спільного реєстру 24 листопада постраждало двоє журналістів, один з який отримав побої від Беркуту біля Кабінету Міністрів України, інший — на Євромайдані отримав удар по нозі.

Основний пік агресії проти представників ЗМІ припав на 29, 30 листопада та 1 грудня. Так, 29 листопада в Маріїнському парку від «тітушек» постраждали журналісти Громадського ТБ та редактор житомирської газети. Вони отримали серйозні травми — розбиті голови, порвана губа, а також була розбита техніка та викрадені флешки з відзнятим відео. В тому ж парку пізніше група 5 каналу була закидана палицями та іншим сміттям, проте на щастя травм вони уникнули.

Посилення агресії проти журналістів проявилося в ніч на 30 листопада — троє журналістів, що перебували в той час на майдані були побиті беркутом — всі вони отримали удари по голові, а одному з них серйозно розбили голову і завдали тілесних ушкоджень. В той же день беркутівці напали на знімальну групу п’ятого каналу — журналісти намагалися відзняти як силовики переглядають відео розгону. Беркут побачивши знімальну групу закрили ноутбук за мить пошкодили камеру оператора.

Кульмінацією зростаючої агресії проти журналістів стало побиття людей на банковій. Беркут, який тривалий час дозволяв невідомим провокаторам атакувати слабозахищений кордон внутрішніх військ МВС, в мить пішов в наступ на людей, які перебували перед кордоном жорстоко наносячи побої. За свідченням журналістів журналістські посвідки та повідомлення, що особа є журналістом лише посилювали агресію. Протягом 1 грудня постраждали 33 журналісти та фотокореспонденти. Більшість з них була побита беркутом, який, за свідченням бив не лише людину, але і зумисно наносив удари по техніці. Найбільш типовими травмами є струси мозку, забої, переломи кінцівок. Окрім того, 8 осіб постраждали від світло-шумових гранат. Кілька журналістів надихалися газом, застосованим правоохоронцями, а також отримали травми від каміння кинутого силовиками.

Проти одного журналіста було порушено кримінальну справу за ст. 294 Кримінального кодексу України.

Основною проблемою, яку виявили юристи ІМП є те, що журналісти які не встигли зняти побої, отримали незначні ушкодження або у яких була зламана техніка не написали заяви про злочин за ст. 171 Кримінального кодексу України.

Інститут Медіа Права наголошує, що перешкоджання журналістській діяльності не обов’язково має виражатися у побоях, розбитих камерах чи проявах агресії. Завдання журналіста зібрати інформацію і доносити її суспільству. Якщо журналіст діє в межах закону і чиновники, силовики або інші невідомі чинять перешкоди в зйомці, проходу на відкриті засідання, виривають мікрофон або іншим чином створюють перешкоди у роботі — такі дії можуть бути кваліфіковані як перешкоджання журналістській діяльності, за що передбачена кримінальна відповідальність. Ми закликаємо журналістів оскаржувати неправомірні дії, адже кожен випадок, де насилля проти журналіста залишилося без належної реакції ставить загрозу для всієї професії.