Народні депутати хочуть обмежити доступ до публічної інформації

September 24, 2013

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект (проект № 3301,  н.д. Іштван Гайдош, Валентин Королюк, Олег Парасків, Володимир Олійник ), яким передбачається низка змін до положень Закону України «Про доступ до публічної інформації», спрямованих на звуження можливостей громадян щодо отримання інформації за інформаційними запитами.

Проект закону, зокрема, передбачає, що вся інформація про фізичну особу автоматично відноситиметься до конфіденційної і може бути поширена або за згодою/бажанням (а також в порядку та на умовах) цієї особи, або  якщо така можливість прямо передбачена законодавством. Подібна норма лише ускладнить і без того нелегкий доступ до важливої публічної інформації, зокрема тієї, що стосується діяльності конкретних представників влади.

Ще одним нововведенням законопроекту є плата за сумарну кількість сторінок інформації, наданої за різними запитами. Передбачається, що у випадках, коли одна і та ж особа протягом 90 днів подає кілька запитів на інформацію до одного розпорядника, вона має оплатити виготовлення копій документів понад 10 сторінок. Такі зміни створять перешкоди для отримання інформації в першу чергу журналістам та іншим громадянам, які систематично і часто надсилають інформаційні запити для здійснення своєї професійної діяльності.

Крім цього, автори законопроекту пропонують доповнити перелік підстав для відмови в отриманні інформації та встановити випадки, коли запити взагалі не підлягатимуть розгляду.

Проект закону також забороняє запитувачу особисто робити копії із документів, оскільки на думку його авторів, надання стороннім особам оригіналів документів для ознайомлення, копіювання тощо створює ризик їх прискореного псування та знищення, а створення копій, для надання їх замість оригіналів, є дуже затратним і невиправданим.

Запропоновані зміни не відповідають основним демократичним стандартам свободи та максимальної відкритості публічної інформації та можуть створити додаткові перешкоди в доступі до неї.

 

Картка законопроекту :  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=48450