Народні депутати планують перевірити законність діяльності «ЗЕОНБУДу»

March 12, 2014

Народні депутати зареєстрували в парламенті проект Постанови «Про забезпечення інформаційної безпеки та суверенітету України, недопущення обмежень  доступу громадян до інформації та використання радіочастотного ресурсу України у відповідності з вимогами чинного законодавства» (проект № 4401, н.д. Микола Томенко, Олена Кондратюк, Микола Баграєв, Ірина Геращенко, Рустам Раупов, Микола Княжицький).

Постанова в першу чергу спрямована на врегулювання питань забезпечення належного функціонування цифрового телебачення. Зокрема, в документі міститься доручення Генеральній прокуратурі України провести перевірку законності рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «ЗЕОНБУД» ліцензій провайдера програмної послуги багатоканальних телемереж і, у разі виявлення порушень, вжити відповідних заходів, спрямованих на їх усунення та притягнення осіб до відповідальності.

Крім цього, Національна   комісія,   що  здійснює  державне  регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, має провести перевірку зони покриття багатоканальних телемереж ТОВ «ЗЕОНБУД» та поінформувати Верховну Раду України, чи складає відповідна зона покриття 95% населення України (про що було раніше зазначено у звіті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за 2013 рік). При цьому, комісія також повинна оприлюднити на своєму офіційному сайті усі дозвільні документи на експлуатацію радіоелектронних засобів ТОВ «ЗЕОНБУД».

Серед інших положень – перевірка дотримання ТОВ «ЗЕОНБУД» вимог законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема, щодо можливого зловживання монопольним становищем на ринку, яка має бути проведена Антимонопольним комітетом України на підставі інформації, наданої парламентським Комітетом з питань свободи слова та інформації.

Про результати вжитих заходів усі зазначені органи мають прозвітувати до 18 квітня 2014 року.