Народні депутати проголосували закон про засудження тоталітарних режимів

April 10, 2015

Рада прийняла Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”.

Народні депутати 8 квітня проголосували проект Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” (проект № 2558). Ініціаторами виступили О. Ляшко, В. Сюмар, Г. Гопко, Є. Соболєв, А. Кожем’якін, А. Лозовой, Ю. Чижмарь, Ю. Луценко, І. Мосійчук, С. Скуратовський, В. Вовк,   Ю.-Р. Шухевич, О. Березюк.

Прийнятий парламентом закон передбачає засудження на законодавчому рівні в Україні комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів як злочинних та встановлення законодавчої заборони публічного заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів та поширення їхньої символіки. Так, по-перше, визнано злочинними Комуністичний тоталітарний режим 1917-1991 років в Україні та Націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарний режим. По-друге, заборонено пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їх символіки визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму. Пропаганда тоталітарних режимів у друкованих засобах масової інформації матиме наслідком припинення випуску друкованого ЗМІ.

Також прийнятий парламентом закон передбачає заборону виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів. Водночас забороняється публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагментів на всій території України. Однак законодавча заборона не поширюватиметься на використання тоталітарної символіки символіки в експозиціях музеїв, тематичних виставках, наукових, навчальних посібниках, підручниках, на надгробках, пам’ятниках тощо.

Також закон містить норму, за якою держава здійснюватиме розслідування злочинів геноциду, злочинів проти людства та людяності, військових злочинів, здійснених в Україні представниками комуністичного чи нацистського тоталітарних режимів.

За порушення норм прийнятого закону передбачено кримінальну відповідальність.