Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила свій звіт за 2015 рік

February 8, 2016

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення відповідно до вимог Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» на засіданні 28 січня 2016 року затвердила звіт про свою діяльність за 2015 рік, який було опубліковано на сайті.

Звіт містить розділи, що стосуються завдань на 2015 рік, визначених планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору та підсумків їх виконання, здійснення наглядових повноважень, регуляторної діяльності, ліцензування телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, міжнародного співробітництва та пріоритетних завдань на 2016 рік.

Упродовж року відбулося 43 засідання Національної ради, під час яких ухвалено 2343 рішення. До регуляторного органу надійшли та були опрацьовані 968 звернень громадян, із них 116 – запити на публічну інформацію.

Національна рада після набуття чинності Законом  України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України»  (04.06.2015) надіслала до Держкіно) 24 запити, які містили інформацію про трансляцію фільмів з ознаками порушення для ухвалення відповідних рішень і застосування штрафних санкцій за порушення у сфері кінематографії. Типовими порушеннями були використання у фільмах образів співробітників спецслужб та/або символіки країни-агресора і фальсифікації неправильне зазначення вихідних даних (інформація про рік виробництва, студію-виробника тощо). У 2015 році Держкіно відмовило у державній реєстрації та скасувало державну реєстрацію 230 фільмів (телевізійних серіалів) виробництва Російської Федерації.

Національна рада  відзвітувала, що безпосередньо відповідає за формування Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України і її ліцензування. Наглядова рада НСТУ визначатиме основні напрями діяльності, затверджуватиме редакційний статут і контролюватиме його виконання, обиратиме членів та голову правління, ревізійну комісію тощо. Упродовж 2015 року регуляторний орган провів 10 конференцій та обрав дев’ять членів Наглядової ради суспільного мовника від громадських об’єднань. Загалом було подано 133 заяви на участь у конференції, з них –допущено 117 громадських об’єднань. У сфері забезпечення прав національних менших було проведено дві конференції, оскільки під час проведення першої члена Наглядової ради обрати не вдалося. На участь у повторній конференції у цій сфері було подано 53 заяви, а допущено до участі в конференції 32 громадські організації.

У січні й вересні 2015 року проводилися тематичні моніторинги 28 загальнонаціональних телерадіоорганізацій, що поширюють програми в аналоговому та цифровому стандартах та 11 загальнонаціональних радіокомпаній стосовно дотримання вимог Закону України «Про рекламу». За результатами моніторингів було виявлено систематичні ознаки порушення рекламного законодавства. Відповідні фрагменти були надіслані Держспоживінспекції для аналізу дотримання вимог рекламного законодавства і застосування штрафних санкцій. Також у 2015 році уповноваженими особами Національної ради було складено 4 протоколи про порушення законодавства про рекламу, зокрема щодо розміщення анонсів фільмів, що мають обмеження глядацької аудиторії (індекс – «16»).

Відповідно до статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» звіт Національної Ради має бути розглянутий Верховною Радою та Президентом, які у разі незадовільної  оцінки діяльності призначених ними членів органу, можуть припинити їх повноваження. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики планує розглянути звіт регулятора на своєму засіданні 16 лютого 2016 року.

Звіт доступний для ознайомлення на сайті Національної ради.