Національні квоти

March 26, 2008

Двадцять шостого березня 2008 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення №580 «Про внесення змін до «Рекомендацій щодо визначення мови програм і передач у програмних концепціях телерадіоорганізацій», затверджених рішенням Національної ради №317 від 14.04.2004». Цим рішенням рекомендації викладено в новій редакції.

Як ми повідомляли раніше, основна думка цих рекомендацій полягає у збільшенні квот на обсяги програм і передач, підготовлених українською мовою, до 1 березня 2010 року з 75 до 85%. Крім того, рекомендаціями визнаються вимоги щодо дотримання цих квот у прайм-тайм в будні дні та з 9-ої до 24-ої години у вихідні та святкові дні. Решта творів, що транслюються недержавною мовою, обов’язково мають субтитруватися державною мовою.

Квота на мовлення регіональними мовами або мовами меншин, що потрапляють під дію ратифікованих Україною положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, визначаються Національною радою і зазначаються в ліцензіях на мовлення. Зауважмо, що існує певна колізія у рішенні Національної ради, яка полягає в тому, що документ, який носить рекомендаційний характер, жорстко й імперативно встановлює дати та відсотки квот на національний продукт. Така колізія може призвести як до нівелювання прагнень Національної ради захистити інтереси національного виробника, так і до судових оскаржень рішень Національної ради.